Konferencija za tisak MHS o Državnom proračunu i sudbini Vjesnika

Matica hrvatskih sindikata održala je u utorak, 16.2.2012. tiskovnu konferenciju o dvije društveno važne teme: prijedlogu Državnog proračuna za 2012. godinu te o sudbini dnevnog lista Vjesnik.

Matica hrvatskih sindikata održala je u utorak, 16.2.2012. tiskovnu konferenciju o dvije društveno važne teme: prijedlogu Državnog proračuna za 2012. godinu te o sudbini dnevnog lista Vjesnik.

Okupljenim se novinarima obratio Vilim Ribić, predsjednik Matice i odmah demantirao vijest o tome da su sindikati podržali Državni proračun, kao što je preneseno u medijima. Sindikalne središnjice proračun su “primile na znanje, nisu ga niti podržale niti odbile”. Što se zaposlenih u javnom sektoru tiče, Ribić je istaknuo kako ukupna odricanja tih radnika u ime proračunske štednje u zadnjih četiri godine otkako je krenula kriza premašuju 7,4 milijarde kuna, a dosad nisu pokazala neke konkretne rezultate koji bi opravdali daljnje stezanje remena i redukciju radničkih prava. Sindikati nisu a priori protiv daljnih ušteda, ali one nužno moraju ispuniti dva kriterija: prvo – moraju imati izgleda za uspjeh, dakle imati jasno zacrtani cilj i razrađenu provedbu, i drugo – moraju biti pravedno raspoređene kroz cijelo društvo, a ne isključivo na teret jedne skupine radnika koju se sustavno stigmatizira u dijelu medija. Javni sektor je servis građana, potražnja za njegovim uslugama (zdravstvo, obrazovanje, sigurnost, itd.) ne jenjava tijekom ekonomske krize kao što je slučaj s privatnim tvrtkama, pa ga shodno tome nije niti moguće samo tako skresati, a što se u medijskom diskursu prečesto zanemaruje ili čak namjerno prešućuje.

Nadalje, predsjednik Matice ukazao je na pogubnost u svijetu dominantne neoliberalne doktrine stezanja remena u javnim financijama, što se jasno vidi na primjerima Velike Britanije, Španjolske i Grčke. U tim zemljama mjere štednje su uzrokovale još veće deficite i daljnju kontrakciju gospodarstva. Tvorci Državnog proračuna trebali bi se manje baviti smanjenjem deficita, a više poticanjem malog i srednjeg poduzetništva, u srednjem roku državnim investicijama i otvaranjem radnih mjesta, dok bi se dugoročno trebalo ulagati u obrazovanje. Nedavne izmjene porezne politike i idu u tom smjeru, što sindikati podržavaju.

U drugom dijelu tiskovne konferencije iskazana je konsternacija najavom ukidanja dnevnog lista Vjesnik, što je okarakterizirano kao “neoliberalni barbarizam”. Vjesnik je institucija hrvatskog društva te identitetna vrijednost hrvatske kulture, i kao takva se ne može vrednovati isključivo ekonomskim pokazateljima prihoda i rashoda. Dobro je da na medijskoj sceni postoji tiskovina koja je po stajalištima bliska vladajućima (dokle god profesionalno i analitički izvještava o zbivanjima), stoga bi se za Vjesnik trebalo pronaći rješenje za nastavak poslovanja.

Poslušajte audio zapis s konferencije:


konferencija za tisak, 16.2.2012.

Reakcije iz medija:

RTL – “Kako je Hitler ‘uskrsnuo’ na presici sindikata”
HRT – “Nismo poduprli otpuštanja u javnom sektoru”
Tportal – “I Hitlera su na vlast dovele mjere štednje”
Novi list – “MHS: Dvojbeni učinci štednje i smanjenja deficita”


Ključne riječi:

državni proračun, Matica hrvatskih sindikata, Vjesnik

Vezane vijesti

Prednosti članstva