Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Čelnica SHU-a obmanjuje svoje članove o razlozima neodaziva prosvjedu na Markovom trgu

Sindikat znanosti bio je primoran reagirati na neistinite tvrdnje Sanje Šprem koje je iznijela u medijima kao pokriće za nesudjelovanje u prosvjedu

Jučer su nas neugodno iznenadile neistinite tvrdnje čelnice Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Sanje Šprem, kojima je javnosti, a vjerojatno i svojim članovima, pokušala opravdati zašto SHU nije sudjelovao u organizaciji prosvjeda na Markovom trgu.

Naglasila je kako bi to za nju bilo neprihvatljivo jer je Sindikat znanosti tražio da učitelji imaju manji koeficijent od asistenata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te sukladno tome s nekim tko obezvrjeđuje njenu učiteljsku profesiju ne može surađivati.

Ovim putem želimo poručiti svim učiteljima i nastavnicima kako navedeno nije točno te ih pozivamo da se sami uvjere u isto. Naime, na web stranicama Sindikata znanosti (www.nsz.hr) moguće je pronaći javno objavljeni zahtjev koji je Sindikat znanosti uputio nadležnom Ministarstvu 9. siječnja u kojem je koeficijent asistenta identičan koeficijentu koji je tada Vlada predlagala za učitelje. Također, moguće je pronaći izvještaj s konferencije za medije od 26. siječnja i snimku iste u kojoj se dodatno obrazlažu zahtjevi Sindikata. I konačno, 8. veljače Sindikat je uputio nadležnom ministarstvu i svoje mišljenje na Nacrt prijedloga Uredbe o koeficijentima. Isto je također javno dostupno na stranicama Sindikata te je i u njemu koeficijent asistenta pozicioniran na 1,97, što je u ovom trenutku i koeficijent koji se predviđa za učitelje.

Gospođa Šprem vjerojatno ima razloge zbog kojih se ona osobno i SHU nisu odazvali na prosvjed, no taj razlog sigurno nije pozicija Sindikata znanosti da se koeficijent učitelja i asistenta razdvoji. S obzirom na to, ovim putem gospođu Šprem molimo da ne obmanjuje javnost ni svoje članove koje iznimno cijenimo i s kojima baštinimo dugogodišnju uspješnu suradnju.

Kao što je transparentno i javno vidljivo, Sindikat je u svojim zahtjevima tražio da radno mjesto predavača, a ne asistenta, ima viši koeficijent i od učitelja i od asistenta u znanosti i visokom obrazovanju. Naime, radno mjesto asistenta, kao ni učitelja, ne zahtijeva uvjete koje pri zaposlenju treba ispuniti predavač, stoga smatramo da koeficijent predavača mora biti usporediv s učiteljem mentorom (jer je za oba radna mjesta nužno ispuniti slične uvjete), ali ne s koeficijentom učitelja na početku karijere.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin, glavni tajnik


Ključne riječi:

asistenti, novi koeficijenti, položaj učitelja i nastavnika, predavači, priopćenje, Sanja Šprem

Vezane vijesti

Prednosti članstva