Poziv na raspravu: Tome Antičić o perspektivama hrvatske znanosti

Hrvatska znanost i hrvatsko gospodarstvo dva su odvojena sustava – kako to promijeniti? U Hrvatskoj, devedeset posto doktora u STEM području ostaju u akademskoj zajednici. U svijetu, samo deset posto. Tome Antičić ima ideju kako se približiti svjetskom standardu.

23. studenoga 2016.

Nakon rasprava o medijima i politici, dugoročnom rastu hrvatske ekonomije, o nestandardnim oblicima rada, financijalizaciji i krizi demokracije, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nastavlja rasprave o aktualnim temama.

Tema šeste rasprave je:

Perspektive razvoja hrvatske znanosti i visokog obrazovanja

U četvrtak, 24. studenog  u 15:00 sati Florijana Andrašeca 18a/ I kat

Uvodno će temu predstaviti:

dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

Hrvatska znanost i hrvatsko gospodarstvo dva su odvojena sustava – kako to promijeniti? U Hrvatskoj, devedeset posto doktora u STEM području ostaju u akademskoj zajednici. U svijetu, samo deset posto. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković ima ideju kako se približiti svjetskom standardu.

Iskorak hrvatskog društva u područje nove kvalitete nije moguć bez promjena u znanosti i visokom obrazovanju. U većini ostalih područja smjer poboljšanja je već zadan ili barem detaljno analiziran. Na žalost, dosad je u tim područjima više od svega identificirano nezadovoljstvo, kako javnosti i društva tako i onih koji su u te djelatnosti izravno uključeni. S koje će strane doći poticaj? Iz javnosti, društva i politike? Ili iz same znanosti i visokog obrazovanja?

Ovdje možete pregledati prezentaciju dr. Antičića koja će biti temelj uvodnog izlaganja. Ponuđena rješenja navedenih problema nalaze se na stranicama 12-17.

Moderator: Željko Ivanković

 

Planirane daljnje rasprave:

  • Liberalna demokracija i europska periferija
  • Ekonomska elita: Vladar iz sjene?
  • Etika u suvremenoj prirodnoj znanosti

 

Prethodne rasprave možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Kriza demokracije

Financijalizacija

Nestandardni oblici rada

Dugoročni rast hrvatske ekonomije

Mediji i politika


Ključne riječi:

IRB, obrazovanje i znanost, perspektive razvoja, rasprava, Tome Antičić

Vezane vijesti

Prednosti članstva