HRT Otvoreno, 23.10.2019. – O štrajku u prosvjeti i znanosti

Emisija Otvoreno Hrvatske radiotelevizije bavila se temom štrajka u osnovnom i srednjem školstvu te znanosti i visokom obrazovanju. U emisiji je došlo do burne polemike između glavnog tajnika Sindikata znanosti Vilima Ribića s jedne strane, te konzultanta Andreja Grubišića i ministra gospodarstva Darka Horvata s druge.

24. listopada 2019.

Emisija Otvoreno Hrvatske radiotelevizije bavila se temom štrajka u osnovnom i srednjem školstvu te znanosti i visokom obrazovanju. U emisiji je došlo do burne polemike između glavnog tajnika Sindikata znanosti Vilima Ribića s jedne strane, te konzultanta Andreja Grubišića i ministra gospodarstva Darka Horvata s druge. U emisiji je još sudjelovao i čelnik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Što je rečeno o Grubišićevoj tezi da bi prosvjetni djelatnici trebali biti plaćeni po tržišnom principu ponude i potražnje za njihovim radom, a ne prema dostignutim kvalifikacijama, kao i zalaganju za vaučerizaciju obrazovanja, stavovima koje je izrijekom podržao i ministar Horvat? Tko je odgovoran za nedostatak aktivne politike Vlade kojom bi se riješili gorući problemi u društvu i zaustavio egzodus stanovništva (činjenica koju ministar Horvat očito smatra legitimnom mobilnošću radne snage)? Zanima li Vas trenutak u kojem je ministar, potpuno ozbiljan, doveo u pitanje rezultate opsežnog znanstvenog istraživanja o kretanju plaća uspoređujući ih s anegdotalnim primjerima iz osobnog iskustva?

Za odgovore na sva ta pitanja pogledajte emisiju:


Ključne riječi:

obrazovanje i znanost, Otvoreno, štrajk

Vezane vijesti

Prednosti članstva