Dođite na prosvjed: ‘Mladi u znanosti – visokoobrazovani, nisko plaćeni’

Konstantno upozoravamo kako plaće naših članova zaostaju za drugim sektorima, kako ne postoje uvjeti za privlačenje mladih bez kojih ni naša znanost, niti naše društvo nemaju budućnosti.

Sindikat znanosti ovaj četvrtak, 19. listopada u 10:15 sati organizira prosvjedni skup ‘Mladi u znanosti – visokoobrazovani, nisko plaćeni‘, na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb.

Dok čekamo odluku Vlade o povećanju osnovice te uredbe Zakona o plaćama koje bi navodno trebale osigurati i dodatni rast plaća, Sindikat znanosti neće dopustiti da se sustav znanosti i obrazovanja opet zanemari. Konstantno upozoravamo kako plaće naših članova zaostaju za drugim sektorima, kako ne postoje uvjeti za privlačenje mladih bez kojih ni naša znanost, niti naše društvo nemaju budućnost.

Stoga vas pozivamo da nam se pridružite ispred Instituta Ruđer Bošković, pokažete javnosti da društvo bez znanosti, kvalitetnog javnog sustava zaista nema budućnost.

Želja nam je da jasno pokažemo da su znanost i visoko obrazovanje važni za naše društvo jer ako mi to ne smatramo, zašto bi to itko drugi smatrao?

Činjenica je da je sustav degradiran i Sindikat to uporno ističe. Na radna mjesta asistenta biraju se osobe iz redova posebno uspješnih studenata, a plaća im je potpuno nekonkurentna u odnosu na plaće u privredi. S druge strane, loše prolaze i najiskusniji u sustavu koji bi trebali biti motivirani dodatno doprinijeti društvu. Upravo njih Vlada je zakinula u srpnju ove godine i uskratila im uvećanje plaće. Dok prosječne plaće u privredi rastu 14 posto, njima su plaće rasle samo 2 posto.

Vrijeme je da podsjetimo Vladu, medije, najširu javnost, a možda i sebe, da smo važni! Visokoobrazovani, a nisko plaćeni!

PROGRAM PROSVJEDNOG SKUPA
(četvrtak, 19. listopada, IRB, Bijenička cesta 54)

10:15 Kratko predavanje glavnog tajnika Sindikata znanosti Matije Kroflina u dvorani krila Ivana Supeka (prvog krila) o pregovorima i plaćama

10:45 Početak okupljanja pred spomenikom (izlazak iz dvorane)

11:00 Kratko obraćanje predstavnika Sindikata (Matija Kroflin, Tvrtko Smital i Saša Ceci) te predstavnika zaposlenika (predstavnici mladih znanstvenika, predstavnik znanstvenika i predstavnik neznanstvenog osoblja)

11:30 Odgovori na pitanja i izjave za medije


Ključne riječi:

Institut Ruđer Bošković, IRB, NSZVO, prosvjed, prosvjed na IRB-u, sindikat znanosti

Vezane vijesti

Prednosti članstva