STOP smaknuću iranskog nastavnika Abdolreze Ghanbarija!

Pridružujemo se međunarodnoj akciji u organizaciji Education Internationala, kojoj je cilj spriječiti smaknuće prof. Abdolreze Ghanbarija, predavača na Sveučilištu Payam e Nour u Iranu. Prof. Ghanbarija iranske su vlasti osudile na smrt zbog “mržnje prema Bogu”, a osuda se temelji na primitku neželjene elektroničke pošte od strane jedne grupe oružanog otpora, s kojom profesor nije povezan.

8. ožujka 2012.

Pridružujemo se međunarodnoj akciji u organizaciji Education Internationala, kojoj je cilj spriječiti smaknuće prof. Abdolreze Ghanbarija, predavača na Sveučilištu Payam e Nour u Iranu. Prof. Ghanbarija iranske su vlasti osudile na smrt zbog “mržnje prema Bogu”, a osuda se temelji na primitku neželjene elektroničke pošte od strane jedne grupe oružanog otpora, s kojom profesor nije povezan. Abdoleza Ghanbari uhićen je u svom domu u Pakdaštu 4. siječnja 2010. i sproveden u zloglasni zatvor Evin, gdje je 25 dana zaredom ispitivan i mučen dok nisu iz njega iznudili priznanje. Njegov odvjetnik, Nasrin Sotoudeh, sam je osuđen na šestogodišnju kaznu zatvora zbog “propagande protiv režima” i “djelovanja protiv nacionalne sigurnosti”.

Prof. Ghanbari je sudjelovao u sindikalnim aktivnostima učitelja, sve dok 2007. njegov sindikat ITTA nije raspušten.

Smrtnu presudu prof. Ghanbariju potvrdio je u travnju 2010. Prizivni sud u Teheranu. Molba za pomilovanje odbijena je 28. veljače od strane Komisije pravde u Teheranu. To znači da vlasti sada mogu održati smaknuće.

Pozivamo vas da se pridružite online kampanji u suradnji s LabourStart-om i potpisom podržite zahtjev za oslobađanjem prof. Ghanbarija na stranici:

http://www.labourstart.org/cgi-bin/solidarityforever/show_campaign.cgi?c=1299&src=ei

Glavni zahtjevi iranskim vlastima su:

– zaustaviti smaknuće prof. Abdolreze Ghanbarija i ukinuti smrtnu presudu;- odbaciti optužbe protiv svih privedenih sindikalista i osigurati njihovo promptno puštanje na slobodu;- kompenzirati oštećene za svu štetu nastalu kao rezultat privođenja;- odobriti registraciju Vijeća za koordinaciju sindikalnih udruženja iranskih nastavnika (Coordinating Council of Iranian Teachers’ Trade Associations – CCITTA) i omogućiti mu da se bavi sindikalnim aktivnostima i obraća članovima;- zaustaviti maltretiranje i represiju nad nastavnicima, sindikalistima i borcima za ljudska prava;- prihvatiti međunarodne standarde rada i poštovati pravo iranskih radnika na slobodu udruživanja, okupljanja i izražavanja;- započeti mirni dijalog o problemima u radu nastavnika u Iranu.


Ključne riječi:

Abdolreza Ghanbari, Education international, Iran, smaknuće

Vezane vijesti

Prednosti članstva