Prosvjetni radnici diljem svijeta stoje uz narod Ukrajine

Ističući solidarnost s nastavnicima, studentima i narodom Ukrajine, prenosimo zajedničku izjavu ETUCE-a i Education Internationala o ruskoj invaziji na tu zemlju

3. ožujka 2022.

Zajednička izjava EI-ETUCE o Ukrajini

Ignorirajući globalne molbe za mir i diplomaciju, Rusija je pokrenula neopravdanu invaziju punog razmjera na Ukrajinu. Education International solidaran je s nastavnicima, studentima i narodom Ukrajine i poziva međunarodnu zajednicu da zaustavi krvoproliće i učini sve kako bi izbjegla katastrofalnu humanitarnu krizu u Europi.

“Napad Rusije na Ukrajinu je neprihvatljiv. Prosvjetni radnici diljem svijeta stoje uz naše kolege, studente i zajednice u Ukrajini i osuđuju invaziju. Sukob je već koštao 14.000 života od 2014., ranjeno je tisuće i raseljeno 1,5 milijun ljudi. Nasilje mora prestati. Međunarodna zajednica mora biti ujedinjena pred ovom agresijom i podržati pravo Ukrajine da odabere svoju budućnost”, izjavio je David Edwards, glavni tajnik Education Internationala.

Susan Flocken, direktorica ETUCE-a, europske podružnice Education Internationala, rekla je: “Nastavnici, akademici i njihovi sindikati u Europi šokirani su vojnom intervencijom Ruske Federacije u suverenoj državi Ukrajini. ETUCE osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i izražava svoju snažnu potporu i duboku solidarnost s kolegama, nastavnicima, akademicima i studentima i svim građanima Ukrajine. U pitanju su životi milijuna ljudi. Rat i invazija se nikada ne bi smjeli dogoditi u suvremenim društvima u kojima se ljudi služe riječima, a ne oružjem kako bi postigli dogovor. Invazija mora prestati.”

Surađivali smo s organizacijama članicama u Rusiji i Ukrajini kako bismo naglasili važnost dijaloga i očuvanja vrijednosti obrazovanja i mira.

Potvrđujemo našu nepokolebljivu predanost našim organizacijama članicama u Ukrajini – Sindikatu prosvjetnih i znanstvenih radnika Ukrajine (TUESWU) i Slobodnom sindikatu obrazovanja i znanosti Ukrajine (VPONU).

U svom priopćenju, TUESWU koji predstavlja 1,4 milijuna prosvjetnih radnika u Ukrajini, istaknuo je “da će ovaj agresivni scenarij imati katastrofalne humanitarne posljedice, ali i značajno potkopati gospodarstvo zemlje. Milijuni radnih mjesta mogli bi biti uništeni, a uništenje obrazovnih institucija, socijalnih službi i gospodarstva dovelo bi do siromaštva i neimaštine. Socijalna skrb i poštivanje prava radnika više ne bi bili na dnevnom redu.”

Ruska invazija na ukrajinski suvereni teritorij je flagrantno kršenje međunarodnog prava koje će rezultirati tragičnim gubitkom ljudskih života i prijeti ne samo sigurnosti Ukrajine, već i cijele regije. Dalekosežne posljedice ovog ratnog čina ne mogu se podcijeniti.

Narod Ukrajine ima pravo na budućnost bez nasilja i rata. Oni imaju suvereno pravo demokratski odlučivati ​​o svojoj budućnosti kao nacija. Svijet mora stati uz njih i udvostručiti napore da osigura mir u zemlji i na kontinentu.

Vrijeme je za rješavanje ozbiljnih problema regije na temelju izgradnje mira umjesto vođenja rata i razaranja.


Ključne riječi:

Education international, ETUCE, Ukrajina

Vezane vijesti

Prednosti članstva