Foto: ETUCE

Stojimo u solidarnosti s britanskim sindikalnim pokretom

Sindikalni odgovor na pokušaj Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da podijeli i izolira radnike u štrajku jest jačanje našeg jedinstva

1. veljače 2023.

Povećanja plaća ključna su za zaposlene kako bi održali pristojan životni standard tijekom krize u kojoj troškovi života neumoljivo rastu. Ipak, nakon godina stagnacije plaća, britanska vlada sada pokušava progurati zakon kako bi ograničila štrajkove pokrenute kao rezultat legitimnih zahtjeva za plaćama. Europski sindikalni savezi žale zbog konfliktnog pristupa britanske Vlade te podržavaju britanske radnike koji štrajkaju, kao i njihove sindikate.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da usklađuje svoje zakone sa zakonima drugih zapadnoeuropskih zemalja. Stvarnost je da su britanski zakoni o štrajku već među najrestriktivnijim od usporedivih zemalja, a novi će zakon omogućiti daljnje napade na uvjete rada.

Kolektivno pregovaranje, uključujući i pravo na štrajk, glavno je sredstvo pomoću kojeg radnici mogu tražiti pravednije plaće i poboljšati svoje uvjete. To je norma u svim zemljama čija zakonska rješenja britanska vlada tvrdi da želi preuzeti.

Umjesto što pokušava zauzdati kolektivne zahtjeve radnika, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva bi trebala saslušati legitimna pitanja koja se postavljaju. Inflacija je na rekordno visokim razinama, kao i dobit poduzeća. Rješenje leži u premošćivanju tog rastućeg jaza između onih koji gomilaju profit i onih koji trpe poskupljenja tako što će se radnicima omogućiti da traže pravedniji dio doprinosa koji stvaraju svojim radom.

Da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva bila iskrena u rješavanju ove krize, počela bi s rješavanjem njezinih posljedica na radne zajednice. To se prije svega odnosi na povećanje plaća u skladu s povećanjem troškova života.

Vlada UK-a pokušava izolirati britanski sindikalni pokret. Njihov narativ nastoji razdvojiti radne ljude po svim crtama za koje smatraju da mogu stvoriti podjelu: javni i privatni radnici, državljani i nedržavljani, bijelci i etničke manjine, muškarci i žene, osobe sa srednjim i niskim prihodima, s nesigurnim i stabilnim ugovorima o radu.

Interesi radnika su kolektivni i naša snaga je u našem jedinstvu. Europski sindikalni pokret čvrsto stoji u solidarnosti s britanskim sindikalnim pokretom na TUC-ov nacionalni dan ‘zaštite prava na štrajk’, kao i svaki dan. Naš odgovor na pokušaj vlade da podijeli i izolira radnike u Ujedinjenom Kraljevstvu je jačanje našeg jedinstva.

EAEA – Europski savez za umjetnost i zabavu
EUROCOP – Europska policijska konfederacija
EFBWW/FETBB – Europska federacija radnika u građevinarstvu i drvnoj industriji
EFFAT – Europska federacija sindikata hrane, poljoprivrede i turizma
EFJ/FEJ – Europska federacija novinara
Europski sindikat IndustriAll
EPSU – Europska federacija sindikata javnih službi
ETF – Europska federacija transportnih radnika
ETUCE/CSEE – Europski sindikalni odbor za obrazovanje
UNI Europa – Europski sindikat uslužnih radnika


Ključne riječi:

pravo na štrajk, sindikalne akcije, solidarnost, Ujedinjeno Kraljevstvo

Vezane vijesti

Prednosti članstva