“Tako se štiti država koja se voli!”

Treba li vjerovati Liniću kad brani prestečajne nagodbe, ili kad izjavljuje da bi krao ukoliko ga ne bi uhvatili? Kao odgovor na to pitanje prenosimo otvoreno pismo novinara i urednika HTV-a Dražena Majića premijeru Milanoviću upravo o toj temi.

27. veljače 2014.

Treba li vjerovati Liniću kad brani prestečajne nagodbe, ili kad izjavljuje da bi krao kad ga ne bi uhvatili? Kao odgovor na to pitanje prenosimo otvoreno pismo novinara i urednika HTV-a Dražena Majića premijeru Milanoviću upravo o toj temi.

Otvoreno pismo premijeru hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću

“Obraćam vam se povodom intervjua koji ste prošlog petka dali HTV-ovoj novinarki Anki Bilić Keserović. U razgovoru ste izjavili kako je, vezano za predstečajne nagodbe, u tijeku hajka protiv vaše Vlade u kojoj sudjeluje i HTV. Zbog sjednice Antikorupcijskog vijeća u Saboru (utorak) i glasovanja u predstečajnoj nagodbi EPH grupacije (srijeda), smatram potrebnim ukazati vam na sljedeće činjenice. Ovaj dopis nije službeni stav HRT-a, već moj osobni.

Zadarska SDP sramota

Vjerojatno vam ime Stoja Mučaji ne znači ništa. Ona je po vašim aršinima u nekom šestom ili sedmom SDP-ovom ešalonu. Međutim, njena politička karijera direktno je vezana uz vas. Stoja je, naime, u SDP ušla kad ste vi pobijedili na unutarstranačkim izborima. Vidjela je, kaže, svjetlo na kraju tunela.

Za Stoju sam doznao baveći se predstečajnom nagodbom tvrtke Vox u vlasništvu Rene Sinovčića. Stoja Mučaji je pročelnica porezne uprave u Zadru. Postavila ju je vaša vlast. Prije 14 godina zbog svog je porezničkog rada brutalno pretučena na ulici. Zadarska kriminalna mreža pokušala ju je ubiti. Nekoliko godina bila je na bolovanju.

Nakon što je koncem 2013. izrazila sumnju u zakonitost većeg dijela dokumentacije u predstečajnoj nagodbi Vox-a, uslijedili su višemjesečni napadi iz svih medija kojima upravlja Reno Sinovčić. Događa se pravi medijski linč kako Stoje – tako i njene obitelji i kolegica. U potresnom razgovoru doznao sam da ju SDP niti u jednom trenutku nije zaštitio. Štoviše, stvarnost je puno gora.

Dakle, SDP-ovki koja ukazuje na evidentno bezakonje Rene Sinovčića, koji je prije godinu-dvije izašao iz HDZ-a, stranka koju vodite okrenula je leđa. Sustav kojim upravljate stao je na stranu osobe više puta osuđene zbog raznih kriminalnih djela. Već i površnim uvidom u predstečajnu nagodbu tvrtke Vox očito je da su tadašnjem pomoćniku ministra financija Branku Šegonu, pa i njegovom šefu Slavku Liniću, bliži interesi Rene Sinovčića i njegove zadarske mreže nego borba za pravdu Stoje Mučaji.

To je očito iz činjenice da Ministarstvo financija nije uvažilo primjedbe Stoje Mučaji na 21 milijun nepostojećih potraživanja koje je u nagodbi prijavio Renin prijatelj, bivši trener Zadra, Dalibor Zebić. Fina i nagodbeno vijeće (postavljeno od Slavka Linića osobno) procijenili su da je sve čisto. Primjedbi nije imao ni Linićev povjerenik u toj nagodbi – Ivan Rude.

Ta je situacija indikativna za svu nezakonitost i kriminal koji se događaju u predstečajnim nagodbama. Potraživanja određuje i potvrđuje sam dužnik i nema nikog u sustavu tko bi mu se usprotivio. Ustavno-pravni poredak u Hrvatskoj je srušen.

Poznato je da je Branko Šegon godinama bio dijelom spomenute zadarske mreže. Uostalom, 11 milijuna za pokretanje posla na Korčuli posudio mu je Zdenko Zrilić, čelna osoba mreže u kojoj je jedan od glavnih bojovnika Reno Sinovčić. Da stvar bude plastično jasna: Zrilić je novac posudio i Reni za poslovanje u tvrtki Vox.

I naravno da je nagodba prošla. Možda ju je mogao zaustaviti netko u FINI ali vjerojatno vam je poznato da nagodbe i dan-danas nadzire članica uprave Ivna Šegon.

Nagodba je zapela jer se umiješao DORH koji trenutno ispituje sumnje o bezakonju. Onaj tko se nije umiješao jest Ranko Ostojić, iako su mediji u više navrata ukazivali na potencijalni kriminal. Prilikom razmatranja zašto to nije učinio, bitno je znati pozadinu stvari.

Naime, u predstečajnoj nagodbi kao vjerovnik pojavljuje se i Slobodna Dalmacija koja je godinama tiskala Sinovčićeve tiskovine. Slobodna je iskazala potraživanje od 5,2 milijuna kuna iz čega je vidljivo da Reno godinama nije plaćao tiskanje svojih novina i tjednika čiju uređivačku politiku mnogi u Zadru opisuju kao čisti reket. Vlasniku Slobodne Dalmacije, Nini Paviću, taj dug nije smetao. Nije mu smetalo ni što je Reno godinama medijski linčovao novinara Slobodne Dalmacije – Ivicu Nevešćanina. Pavić je Renu godinama kreditirao.

Vjerojatno vam je poznato i da je Ranko Ostojić jedan dio svoje karijere, od 2005. do kolovoza 2007. radio upravo kao direktor Slobodne Dalmacije. Ovo navodim jer će to partnerstvo doći do izražaja i u sljedećoj priči.

No, prije toga još malo o SDP-u i Reni Sinovčiću. Vjerojatno nikad niste čuli ni za Antuna Novoselovića. On je, kao i Stoja, nižeešalonski dužnosnik SDP-a. Član je predsjedništva zadarskog SDP-a i zadarski gradski vijećnik.

Antuna Novoselovića i njegovu obitelj Reno Sinovčić i njegovi mediji medijski linčuju već nekoliko godina. I njemu su prijetili smrću. Linč traje i dan-danas. SDP ga ne štiti. Ministar Ostojić ne intervenira iako je Antun bio jedan od najboljih hrvatskih policajaca. Novoselović je smijenjen kada je dodirnuo jezgro zadarske mreže. Zbog te se mreže u njemačkim i austrijskim medijima Zadar naziva – Hypograd.

Ministar Ostojić ne samo da nije zaštitio svog stranačkog kolegu. Štoviše, načelnik policijske uprave Zadar Neven Paškalin (nekoliko dana nakon što je HTV izvijestio o predstečajnoj nagodbi Vox-a i medijskom linču Stoje Mučaji i novinarke Zadarskog lista Suzane Bandić koja je pisala o nagodbi) daje veliki promotivni intervju za jedan od Reninih medija. Kaže – u Zadru je sve super. Kaže – dobio sam orden od predsjednika Josipovića.

Poruka Zadranima: Reno i sustav su frendovi. Tko se Reni zamjeri nema zaštitu sustava. Reno je sustav! Je li iznošenje ovih podataka hajka? Naravno.

Spašavanje EPH grupe

Napumpavanju potraživanja vidljivo je i u primjeru predstečajne nagodbe EPH grupacije. Povezane tvrtke iskazale su potraživanja od tvrtke majke u visini od nekoliko desetaka milijuna kuna. Tako su primjerice Sportske novosti zatražile više od dva milijuna kuna i to za dugove nastale nakon pokretanja nagodbe. U priloženim fakturama vidljivo je da se za lipanj 2013. na ime pretplate traži 420 tisuća kuna. Za srpanj pretplata iznenada raste na 730 tisuća kuna iako je broj pretplatnika isti. Od vas na ovom mjestu tražim da već danas obustavite sve predstečajne nagodbe dok neovisno sudsko tijelo ne utvrdi vjerodostojnost tražbina. To je jedino pravedno.

Jedan od ključnih problema sa predstečajnim nagodbama je što zakon nije predvidio da itko kontrolira vjerodostojnost tražbina. Sistem je lukavo dizajniran pa se sudska vlast potpuno isključila iz uređivanja odnosa dužnika i vjerovnika. Ti se odnosi danas uređuju političkom arbitražom. Da ste toga svjesni potvrdili ste i u razgovoru s Ankom Bilić Keserović. Rekli ste: pa ne znači arbitraža neizostavno i kriminal. Ako ga ima – trebaju ga istražiti institucije!

Dakle, institucije. Podsjećam vas da je ministar Ostojić kao čelni čovjek ključne institucije donedavno živio u stanu u vlasništvu Nine Pavića. Prije toga je nekoliko godina bio na njegovom platnom spisku kao direktor Slobodne Dalmacije. Hoće li Ranko Ostojić istražiti vjerodostojnost 14 milijuna kuna koje od EPH grupacije iznenada potražuje Slobodna Dalmacija?

Teško je očekivati neku veliku motivaciju institucija pod kontrolom ministra Ranka. Teško je očekivati neku veliku akciju od porezne uprave i FINE budući da sva EPH izdanja već godinu dana maksimalno promoviraju ministra Linića i predstečajne nagodbe. Teško je očekivati veliku motiviranost i od Mladena Bajića kad je visoki izvor iz vaše vlade, možda baš vi, u subotnjem Novom listu najavio da Bajić odlazi.

Koje bi to institucije države koju vodite trebale ispitati ima li bezakonja u predstečajnoj EPH grupe kad je u medijima više puta objavljeno da se Pavićem nalazite na ručkovima? Pavić kaže da je EPH grupacija upala u probleme jer su kupovali Slobodnu Dalmaciju i razne nekretnine. Moje je pitanje: Zašto bi porezni obveznici morali zbog toga ispaštati otpisujući mu dug prema državi i državnim poduzećima?

Je li i ovo hajka? Naravno.

Kaljuža u Čazmi

Hajkom ste nazvali i prilog HTV-a o predstečajnoj u bjelovarskoj Čazmi. Evo nekoliko osnovnih podataka. Tvrtka je godinama poslovala dobro. Državi je dugovala 17 milijuna kuna. Kada su uvidjeli sve blagodati otpisa dugova koje pružaju Linićeve nagodbe kreću u akciju. Najprije kreativnim računovodstvom stvaraju fiktivni gubitak od 10 milijuna kuna čime stječu pravo na sudjelovanja u otpisu novaca poreznih obveznika.

Država potom, ministar Linić osobno, odlučuju otpisati najprije 70, a na koncu 60 posto duga. U prijevodu na hrvatski – deset milijuna kuna duga državi i još tri milijuna prema ostalim vjerovnicima. Iznerviran na nedavnoj tiskovnoj Linić je otkrio da će uspješnim tvrtkama (a odgovarao je na pitanje o Čazmi) otpisati veći dio kredita odobrenih kroz Fond za razvoj i zapošljavanje. Da je Čazma do Zakona o predstečajnoj nagodbi bila uspješna tvrtka vidljivo je i iz njihovih financijskih izvještaja. Pitanje je zašto je onda u nagodbi.

Da bi doznali odgovor, nagodbu je nakon članka objavljenog na portalu Index.hr blokirao – DORH. Hoće li se slučaj istražiti do kraja nakon što je Vlada najavila Bajićevu smjenu? Hoće li Ostojićeva policija istražiti zašto je obitelj Petra Radakovića tijekom nagodbe od Hrvatskih šuma otkupila vlastiti dug vrijedan pet milijuna kuna da bi ga u nagodbi otpisali za pedeset posto. Pitam vas: zašto bi netko kupio pet milijuna duga u punom iznosu od tvrtke u stečaju i potom otpisao dva i pol milijuna. Vjerojatno ste kao i ja pomislili: pa negdje drugdje planira zaraditi puno više! Dakle, više od deset milijuna kuna zaradit će obitelj predsjednika uprave Erste banke Petra Radakovića. Na račun poreznih obveznika. Pritom vaša Vlada s tom bankom vrlo prisno posluje i to na ključnim projektima.

Hajka? Da.

Iskrena socijaldemokracija

I na koncu obraćam vam se citirajući pravu pravcatu SDP-ovku. Stoju Mučaji. Ona je na pitanje novinarke da li se nakon svega boji Rene Sinovčića odgovorila.

“Pa naravno da me strah. Ali neće nama Englezi, Nijemci i Francuzi stvoriti državu. Mi je moramo sami stvarati. Ja znam da to nije lako ali ovo je prevršilo svaku mjeru.”?

I svaki put kad me uhvati strah ja poslušam Stoju. Možda bi trebali i vi. Tako se štiti država koja se voli”.


Ključne riječi:

Dražen Majić, otvoreno pismo, predstečajne nagodbe, Slavko Linić, Zoran Milanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva