Screenshot

Smital: U ovakvim okolnostima, teško će netko odabrati karijeru u znanosti

U mreži Prvog, 25.10.2023. – Ako uložite u obrazovanje, ne možete pogriješiti. Ono je ključno, a da biste to imali, morate uložiti u one koji obrazuju, od vrtića do fakulteta

26. listopada 2023.

Predsjednik Sindikata Tvrtko Smital gostovao je U mreži Prvog gdje je istaknuo kako dizanjem osnovice, ali važnije, novim koeficijentima, Sindikat želi ostvariti veće povećanje plaće mladih ljudi, ali i onih na nižim radnim mjestima, ali nije prihvatljivo ni da redovni profesori ne dobiju ništa.

Osvrnuo se i na sam sustav znanosti pa rekao da se polako približavamo nekom renesansnom modelu funkcioniranja – da bi se bavili ovim poslom morate imati bogatog mecenu, bogate roditelje ili biti jako zainteresirani za takvu vrstu posla, što mnogi i mladi jesu. Da se bavite nekom znanošću, vi imate neki unutarnji poriv koji je jači od razuma kada bi gledali u odnosu s plaćama.

U današnjem svijetu kada su mladi dobro informirani, u realnom vremenu, i znaju koliko njihovo obrazovanje vrijedi, koliko njihov posao vrijedi, ako ne ovdje onda negdje drugdje, uistinu je iluzorno očekivati da će se ovom razinom plaća biti moguće privlačiti mlade i talentirane ljude i zadržati ih. Možda će netko doći i na doktorat, ali da će odabrati karijeru u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u ovim okolnostima, sasvim sigurno je puno teže nego je bilo prije 20 godina.

Hrvatska ima strašnu potrebu za obrazovanom radnom snagom, a možemo proizvesti uspješne ljude koji su kompetentni i na svjetskoj razini za neka zanimanja.

Ako uložite u obrazovanje, ne možete pogriješiti, ne možete ni predvidjeti buduća zanimanja, ali imati kompetentne mlade ljude, dobro obrazovane, s tim ne možete pogriješiti. Ključna stvar je dobro obrazovanje, a da biste to imali, morate uložiti u one koji obrazuju, od vrtića do fakulteta.


Ključne riječi:

mladi u znanosti, predsjednik sindikata, Tvrtko Smital

Vezane vijesti

Prednosti članstva