Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Sagar Soneji/Pexels

RTL Danas, 2.4.2022. – Amazon prvi put priznao radnički sindikat u SAD-u

RTL je kao praktički jedini medij u RH prenio važnu vijest o stvaranju prvog radničkog sindikata u ovoj globalnoj kompaniji na glasu po diskutabilnom odnosu prema zaposlenicima uzrokovanu automatizacijom gotovo svih poslovnih procesa, uključujući i ljudske resurse

10. travnja 2022.

Članak s video prilogom je izvorno objavljen ovdje, a mi ga prenosimo u nastavku:

Amazon prvi put priznao radnički sindikat u SAD-u. Radnici podijeljeni: ‘Htjela bih plaću s kojom ne brinem o…

Sve pokrenuo 33-godišnjak koji je dobio otkaz nakon što se požalio na sigurnost na radu.

Skupina radnika tehnološkog diva Amazona prisilila je tvrtku da prvi put prizna radnički sindikat u SAD-u. Veliki je to poraz za jednu od najvećih svjetskih kompanija koja se žestoko borila protiv sindikalizacije.

Od 4.000 radnika skladišta u newyorškom Staten Islandu, njih 55 posto glasalo je za sindikalizaciju. “Puno je različitih problema o kojima se treba razgovarati kada je u pitanju Amazonu. Ali, Amazon nije Amazon bez radnika. Mi smo ti koji činimo Amazon ono što jest”, kaže Chris Smalls, predsjednik Radničkog sindikata Amazona u New Yorku.

A sve je krenulo upravo s 33- godišnjakom koji je dobio otkaz jer je prosvjedovao protiv sigurnosnih uvjeta na radnom mjestu tijekom pandemije. “Prije dvije godine moj se život zauvijek promijenio. Samo sam htio učiniti pravu stvar i progovoriti za radnike koji stoje iza mene”, kaže Smalls.

Amazon je drugi američki najveći poslodavac s više od milijun radnika. Umjesto osnivača i najbogatijeg čovjeka svijeta Jeffa Bezosa, iz tvrtke samo priopćenje. Razočarani su, kažu, ishodom izbora jer vjeruju da je za zaposlenike najbolji izravan odnos s tvrtkom.

“Procjenjujemo naše mogućnosti, uključujući podnošenje prigovora na temelju neprikladnog utjecaja Nacionalnog odbora za radne odnose uključujući Nacionalnu federaciju maloprodajnih objekata i Američku gospodarsku komoru kojem smo svjedočili na ovim izborima”, naveli su.

Ako se prigovori odbace, slijede pregovori između sindikata i tvrtke o ugovoru za otprilike 8.000 radnika u skladištu na Staten Islandu. Tražit će duže pauze i veće plaće. Radnici su podijeljeni.

“Ja sam glasala protiv sindikata i sada kažem – U redu, pobijedili su. Neću napustiti Amazon zbog toga”, govori jedna zaposlenica. “Svi su prestali raditi i čestitali si. Gledali smo odbrojavanje i bilo je napeto. Svi su bili uzbuđeni zbog novih promjena”, dodaje njen kolega.

Glasanje je održano i u pogonu u Alabami. “Htjela bih se vratiti kući s plaćom s kojom ne moram brinuti o računima ili priljevu plina. Nema smisla ostati raditi za tvrtku kojoj nije stalo do mene koliko im je stalo do odlasku Jeffa Bezosa na Mjesec”, navodi tamošnja djelatnica Reyn Mcguire.

Ipak, većina radnika u Alabami zasad odbija sindikalizaciju.


Ključne riječi:

Amazon, Chris Smalls, stvaranje sindikata

Vezane vijesti

Prednosti članstva