Foto: N1

Ribić o mjerama Vlade: Treba oporezivati ekstraprofite i tako povećati plaće

N1, 12.9.2023. – Dividende su kroz godinu rasle i do 13 puta brže od plaća i to je uzrok inflacije, a ne rast plaća, istaknuo je Ribić

13. rujna 2023.

Vilim Ribić, savjetnik Sindikata znanosti gostovao je na N1 gdje je rekao da su Vladine mjere kojima će pokušati zamrznuti cijene proizvoda u velikim trgovačkim lancima “politički igrokaz”. U tržišnoj ekonomiji nemoguće je trajno zaustaviti rast cijena.

“Bilo bi pravedno i moralno da se cijene za sve vrate, ali to nije moguće”, rekao je Ribić.

Vlada treba intervenirati, ali ne na ovaj način. Treba oporezivati ekstraprofite, a tu su u prvom redu banke. Na taj će način dobiti izvor novca za pomoć najugroženijima, a moći će podići plaće kako bi se građani mogli nositi s višestrukim porastom cijena.

Dividende su kroz godinu rasle 13 puta brže od plaća i to je, istaknuo je Ribić, uzrok inflacije, a ne rast plaća. Europski rast predviđen na 0,8 posto pokazatelj je ruba recesije. Kada su u pitanju pregovori koji očekuju sindikate, Ribić kaže da je potrebno tražiti veće plaće, no nitko nije u iluziji da će sustići inflaciju.

Inače, očekuju nas pregovori o rastu osnovice, no još jedno važno pitanje za Sindikat znanosti su i uredbe koje će se nadovezati na Zakon o plaćama.


Ključne riječi:

inflacija, pregovori, rast plaće, Vilim Ribić

Vezane vijesti

Prednosti članstva