Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

N1

Ribić: Ovaj rast plaća nije poklon Vlade, već ekonomski i socijalni imperativ

N1, 26.2.2024. – Značajan rast plaća je nešto što su sindikati tražili još u pregovorima oko osnovice. Dogovor je bio da se veći dio tog rasta ostvari kroz ovu reformu, a situacija za to nikada nije bila bolja

27. veljače 2024.

Savjetnik Sindikata Vilim Ribić gostovao je na N1 Hrvatska gdje je komentirao usvajanje Uredbe o koeficijentima, politikanstvo za koje ga se optužuje, ali i rast plaća koji je bio nužan, no koji bi se, kako smatra, ionako dogodio i bez ove reforme.

Kaže da Vlada na rast plaća gleda kao poklon svojim zaposlenicima, a samo su napravili što su morali. Podsjetio je i na rast plaća 1997., 1998. i 1999. godine koji su bili čak i veći od ovog koji se najavljuje.

“Nije tada Vlada bila darežljivija i bolja. Došlo je do kompresije nakon rata, trebalo je jačati potražnju, a sindikati su prijetili štrajkom i jer su ljudi očekivali da će živjeti bolje nakon rata. Bilo je povoljno vrijeme, kao što je povoljno i danas. Vlada dobiva ogromni novac iz EU, dolaze doznake koje bitno rasterećuju državu. Nema povoljnije situacije nego ove danas i Vlada to može napraviti. To je ekonomski i socijalni imperativ. To je ono što su sindikati tražili”, rekao je, naglasivši kako je riječ o jednokratnom povećanju koje će se brzo istopiti pod utjecajem inflacije i rasta plaća u privredi, dok će nastale nepravde u međuodnosima koeficijenata u uredbi ostati dugo vremena.

Istaknuo je kako sindikati i Vlada nisu vodili socijalni dijalog jer je ministar Marin Piletić spletkario i to tako što je sjeo za stol s onim sindikatima koji klimaju glavom, a ignorirao je one koji su konstruktivni i glasni.

“Ministar rada je izabran po kriteriju poslušnosti. On o principima i načelima nema pojma. Plenković smjenjuje samo one ministre koje uhvati s prstima u džemu, ali nije nijednog smijenio zbog nesposobnosti. Mislim da bi prvi kandidat mogao biti Piletić”, ustvrdio je.

Ribić se na koncu osvrnuo i na izjave premijera da su pojedini sindikati ispolitizirani. To je znak, kazao je, njegove demokratske nekulture i političke nepristojnosti. Sve je okarakterizirao kao premijerov pokušaj da podijeli i zavadi sindikate.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:


Ključne riječi:

uredba o koeficijentima, Vilim Ribić, Vilim Ribić za N1

Vezane vijesti

Prednosti članstva