Ribić odaje “tajne” Ekonomskog vijeća

Jutarnji list objavio je tekst pod naslovom „Vilim Ribić prenosi – Sanader Mudriniću: Lako je tuđim…gloginje tući“. Tekst je gruba manipulacija primjerena moralnom stanju u dijelu naših medija. Ribić nije ništa prenosio već je lažima naveden da demantira neistinu. Što je u pozadini pročitajte u slijedećem demantiju.

2. ožujka 2009.

Još jedna medijska manipulacija na našu štetu.

Jutarnji list objavio je tekst pod naslovom „Vilim Ribić prenosi – Sanader Mudriniću: Lako je tuđim…gloginje tući“. Vidi ovdje. Tekst je gruba manipulacija primjerena moralnom stanju u dijelu naših medija. Ribić nije ništa prenosio već je lažima naveden da demantira neistinu. Što je u pozadini pročitajte u slijedećem demantiju:


JUTARNJI LIST

Glavni urednik Mladen Pleše

Zagreb, 02. ožujka 2009.

Poštovani gospodine Pleše!

U Vašem listu objavljen je 1. ožujka, u rubrici Neautorizirano tekst s nadnaslovom i naslovom „Vilim Ribić prenosi – Sanader Mudriniću: Lako je tuđim…gloginje tući“. S obzirom da ja ništa nisam prenosio ovakav tekst je zlonamjerni čin usmjeren da našteti mome ugledu kao osobe i mojoj vjerodostojnosti kao socijalnog partnera.

Novinarka Vezirović nazvala me i pitala je li istina da je premijer izgovorio tu rečenicu u originalu s punim izričajem koji se u javnosti smatra prostačkim. Najjasnije sam to demantirao u nazočnosti nekoliko osoba. Dakle, novinarka je već imala informaciju o tome. Budući da mi ju je prezentirala kao dezinformaciju ja sam mislio da je korektno obraniti istinu jer istina valjda novinarku zanima. Baš sam naivan. Nisam vidio ni u čemu veliko zlo pa ni u toj duhovitoj premijerovoj metafori koju sam inače prvi puta primjetio kod Miroslava Krleže.

Iz svega proizlazi da je netko plasirao tu informaciju da našteti ugledu premijera, zatim i ugledu sindikaliste kao neodgovornog prenositelja informacije, te na kraju da izazove bijes kod premijera koji će se onda zbog toga obračunati s neodgovornim sindikatima i smanjiti plaće javnim službenicima. Profitirat će poslodavci i Mudrinić. Vješto, nema što. To je pokušaj diskvalifikacije sindikalnog predstavnika, pokušaj iz kojeg viri krajnji cilj da se od vrijednosti rada nastavnika, znanstvenika, policajca.. otme u korist privatnih poduzetnika. U demokraciji to je legitimno htijenje, ali u novinarstvu to je neprofesionalna i prljava metoda.

S poštovanjem,

Vilim Ribić, zamjenik predsjednice Matice hrvatskih sindikata


KOMENTAR:

Imamo naznake s koje adrese ove podvale dolaze. To su oni koji indirektno upravljaju medijima jer medijima plaćaju skupe oglase za uređaje i impulse koje uopće ne treba oglašavati, pa bi namet na SMS poruke predstavljao udar na njihove budžete za reklame, a time im smanjio i utjecaj na medije.

U tome treba tražiti uzrok zašto mediji ovih tjedana objavljuju ogromne količine neistina o javnim službama. Bolje je nama smanjiti plaće nego oporezovati SMS poruke. Jedan je jučer rekao da je fiskalni sustav preosjetljiv i da se ne može s njime igrati kada kome padne na pamet. Obrazovanje i zdravstvo nisu osjetljivi i s njima se može raditi štogod se hoće i to kadgod nekome padne na pamte.

Pišu se laži o navodno ogromnom rastu mase za plaće u javnim službama proteklih godina. Govori se o plaćama činovnika, ali se prešućuje da su to plaće liječnika, znanstvenika, sestara…itd. Pišu se laži o navodno masovnom neradu u javnom sektoru. Javni sektor ima slabosti kao i drugdje u svijetu, ali zanimljivo je da su ih, npr. u Jutarnjem listu otvorili baš sada kada žele smanjiti naše plaće. Ako se naše plaće smanje, a poslodavcima ode vrijednost našeg rada, opet više neće pisati o javnim službama.

Uživajmo u kapitalističkoj demokraciji, ili bolje u slobodnoj igri kapitala u kojoj umjesto slobode medija često nastupa medijska tiranija, umjesto informiranja, propaganda, umjesto profesionalnosti, manipulacija i raspad morala. Internet je na sreću taj koji im smanjuje ogromnu moć kojom raspolažu. Ne nasjedajmo propagandi, pratimo naše web stranice.

Ovo su sve pokušaji da se kompromitiraju predstavnici radnih ljudi i zaposlenika koji za svoj život zarađuju radom i znanjem, a ne rentom i kapitalom, koji žive u ljudskom ozračju, a ne u zvjerinjaku pljačke i prevare.


Ključne riječi:

komentari, napadi na sindikat, reakcija na medije

Vezane vijesti

Prednosti članstva