Na 196. sjednici GSV-a rasprava o zakonima o zdravstvu

Ministar Varga predstavio je na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća planirane izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, dok je sindikalna strana pokušala ustanoviti radi li se ovdje o nužnim reformama u svrhu poboljšanja sustava ili o prikrivenoj privatizaciji javnog zdravstva. Više u članku HRT-a.

24. lipnja 2015.

Ministar Varga predstavio je na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća planirane izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, dok je sindikalna strana pokušala ustanoviti radi li se ovdje o nužnim reformama u svrhu poboljšanja sustava ili o prikrivenoj privatizaciji javnog zdravstva. Više u članku HRT-a, izvorno objavljenom ovdje.

Ribić opisao ‘horor’ u bolnicama pa izbila svađa

Reforma zdravstva bila je glavna tema 196. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). O novim zakonima, prvi put od početka rasprave, resorno ministarstvo, sindikati i poslodavci argumente su sučelili javno.

Na višesatnoj sjednici GSV-a ministar zdravlja Siniša Varga predstavio je prijedloge reforme zdravstva. Sindikati još uvijek ne vjeruju ministru jer ono što govori, poručuju, nije ono što piše u prijedlozima zakona. Ono što smo vidjeli na ‘slajdovima’ jest ono kako ministar interpretira te zakone, ali mi same zakone nismo vidjeli, kazao je predstavnik sindikata Vilim Ribić nakon što je ministar predstavio svoje viđenje reforme zdravstva i izmjena dvaju zakona: Zakona o zdravstvenoj zaštiti Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Nakon iscrpnog izlaganja ministra zdravlja, sindikati su sasuli niz primjedbi. No, ni poslodavci nisu bolje prošli – optuženi su za klasnu neosjetljivost.

Vilim Ribić reformu je nazvao ključnim klasnim problemom ove zemlje. Opisao je ‘horor’ u hrvatskim bolnicama, odnosno, kako kaže, sliku javnog zdravstva. Poslodavci ga neće osjetiti jer se ionako, kaže, liječe privatno. Na to je predsjedavatelj Damir Kuštrak, predsjednik GSV-a i član Savjeta HUP-a, pokušao intervenirati. Izbila je svađa:

Ribić kaže kako sindikalistima nije bilo jasno što piše u tekstu zakona pa je stoga velik dio sindikalaca puhao na hladno otvarajući pitanje privatizacije i njezine razine. Nisu sindikati protiv postojanja privatnog u zdravstvenom sektoru, ali upozorio je da se jako dobro mora odvagati između motiva javnog interesa i profita. Sindikati ne vide zašto zakoni moraju ići u hitnu proceduru.

Damir Kuštrak u ime poslodavaca kazao je kako je ministar Varga u izlaganju iznio ciljeve koji bi trebali pomoći da zdravstveni sustav postane učinkovitiji, a pacijenti na nekim područjima dobiju i veća prava te da se dio privatnog zdravstva, za sada u vrlo ograničenom opsegu, uključi tamo gdje je to moguće.

Početkom idućeg tjedna sastat će se radna skupina koja je radila na tekstu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Povjerenstvo Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), koje bi trebalo dati konačnu ocjenu tih zakonskih inicijativa.

O prijedlogu novih izmjena i dopuna odluke o mreži javne zdravstvene službe, koje je u sustavu javnog zdravstva pokrenuo ministar Varga, danas se raspravljalo i na skupštini Splitsko-dalmatinske županije.


Ključne riječi:

Gospodarsko socijalno vijeće, privatizacija, Siniša Varga, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Vezane vijesti

Prednosti članstva