Foto: N1

N1, 21.10.2021. – Ribić o razlozima gubitka članstva u sindikatima

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić bio je gost N1 Studija uživo gdje je govorio o stanju u sindikatima, navodeći razloge zbog kojih se smanjuje broj članova

22. listopada 2021.

“Sindikati gube članstvo, ali na jednoj linearnoj funkciji usporenog tipa i to već godinama. To da sindikati gube članstvo traje već 10-12 godina”, rekao je.

Istaknuo je tri glavna razloga za to od kojih je jedan globalni, a dva su specifična za Hrvatsku.

Osnovni razlog je da u Hrvatskoj prava iz kolektivnog ugovora, koja predstavljaju “proizvod” sindikata, u jednakoj mjeri koriste članovi i nečlanovi, dakle i oni koji svojim doprinosom financiraju profesionalni pogon sindikata i svi ostali koji u tome uopće ne sudjeluju. “Sve veći broj ljudi shvaća da mogu uživati u većoj božićnici, većim plaćama i drugim pogodnostima koje su izborili sindikati, a na teret onih koji plaćaju sindikalnu članarinu – oni de facto uživaju plodove tuđeg odricanja”, zaključio je.

Gledajući dalje hrvatsku situaciju, ukazao je na problem neadekvatne kontrole primjene radnog zakonodavstva. “Država ne može kršiti međunarodne konvencije, dok privatnici mogu, a zakonski sustav ne sankcionira to na odgovarajući način – znači, tamo se zabranjuje učlanjivanje u sindikat”, poentirao je Ribić te naglasio i gubitak radnih mjesta u privatnom sektoru, ali i u gospodarskom dijelu javnog sektora u dvije svjetske krize kao dodatan uteg nastojanjima sindikata da zadrže članstvo.

U širem, globalnom kontekstu  gubitak članstva rezultat je duha vremena koji je promovirao neoliberalni model vrijednosti u potpunosti okrenut individualizmu nauštrb solidarnosti i socijalne pravde. U takvom modelu sindikati su označeni kao retrogradni faktor, a stvaranju takve slike doprinijeli su i mediji. “Taj ambijent se sada mijenja, zahvaljujući gigantima ekonomske i socijalne misli, nobelovcima koji u zadnjoj dekadi rade preokret u svijetu, iako Hrvatska tu još uvijek kaska”, kazao je Ribić.

 

 


Ključne riječi:

članstvo, doprinos solidarnosti, gubitak članstva

Vezane vijesti

Prednosti članstva