Foto: HRT

Kroflin: Nećemo dopustiti degradaciju sustava

Poligraf, 12.1.2024. – Objavili smo što Vlada predlaže, a što je zahtjev Sindikata. Sada očekujemo povratnu informaciju. Ako ona bude loša, sve opcije su otvorene, pa i štrajk

12. siječnja 2024.

U emisiji Hrvatskog radija Poligraf o Vladinom prijedlogu koeficijenata za zaposlene u javnim službama govorili su glavni tajnik Sindikata znanosti Matija Kroflin, Samija Ropar iz Hrvatskog liječničkog sindikata te Dražen Opalić iz Ministarstva rada.

Kroflin je istaknuo kako ne treba imati negativnu sliku prema višim plaćama u državi. “Plaće su u Hrvatskoj generalno preniske, kako u privredi, tako i u javnim i državnim službama. A plaće za ljude na ključnim pozicijama trebaju biti daleko veće od onih koje su sada. Ako liječnici, znanstvenici i sveučilišni profesori neće biti među onima s najvećim plaćama, tko će onda!

Istaknuo je kako Sindikat neće prihvatiti degradaciju sustava znanosti i visokog obrazovanja, a s prijedlogom s kojima Vlada ide radna mjesta u sustavu gube poziciju u odnosu na druge plaće. Sindikat je bio transparentan, objavio je što Vlada predlaže, a što je viđenje Sindikata oko novog sustava koeficijenata. Sada očekujemo povratnu informaciju. Ako ona bude loša po nas i vidimo da se sustav ponovno zapostavlja sve opcije su otvorene, pa i štrajk, istaknuo je Kroflin.

Kroflin je naglasio i problem ocjenjivanja koje za sustav znanosti i visokog obrazovanja nije primjenjivao.

Za više informacija pogledajte snimku emisije.

 

 

 


Ključne riječi:

novi sustav koeficijenata, ocjenjivanje zaposlenika, poligraf, uredbe o koeficijentima

Vezane vijesti

Prednosti članstva