Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Screenshot

Ako liječnici, znanstvenici i sveučilišni profesori ne zaslužuju imati primjerene plaće, tko onda zaslužuje?

Intervju tjedna, 13.1.2024. – Vlada je donijela odluku da plaće budu isplaćene prije izbora. To premijeru odgovara, ali ne i dodatan pritisak s legitimnim ciljem. Ovo nije povijesna reforma i iskorak u smislu rasta svih plaća u sustavu, neće svi biti zadovoljni

15. siječnja 2024.

U emisiji Intervju tjedna gostovao je Matija Kroflin koji je govorio o koeficijentima koje predlaže Vlada i o koeficijentima koji je predložio Sindikat.

Prijedlog Sindikata je da plaće za radna mjesta za koja smo dobili koeficijente u prosjeku rastu 20-ak posto. Vlada nudi cca 10 posto.

Zar je u ovoj zemlji važniji PR od visokog obrazovanja ili liječnika?

U sustavu imamo problem da je razlika asistenta, početnog radnog mjesta, i nekog na kraju akademske karijere dosta sužena, no ne zbog adekvatnog rasta plaća asistenata već zbog degradiranja pozicije najviših radnih mjesta. Vlada je novim koeficijentima ponovno išla u smjeru da se to dodatno suzi.

Već 15 godina degradiraju se najviša radna mjesta u sustavu, gubi se društveni položaj znanstvenika i sveučilišnih profesora. Vlada slično postupa i s plaćama liječnika. Ako ne liječnici i sveučilišni profesori, tko će imati najveće plaće? 

Vjerujemo da su u ministarstvima svjesni da mora doći do pomaka na ključnim radnim mjestima. Novim sustavom plaća šalje se poruka o vrijednosnim temeljima za društvo. Ne može za društvo biti važniji PR od znanosti i obrazovanja.

Cijeli razgovor u kojem je obrađene i neke druge teme, poput ekonomskih očekivanja za ovu godinu, pitanja inflacije i sl. možete preslušati na linku.


Ključne riječi:

Matija Kroflin u Intervjuu tjedna, plaće profesora, uredbe o koeficijentima

Prednosti članstva