Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Bave li se sindikati politikanstvom?

Bavi li se Sindikat znanosti politikanstvom vrlo je lako ustanoviti. Vlada može to testirati tako da usvoji naše ideje o koeficijentima

U nekim medijima se dva dana zaredom obrađuje tema navodnog politikanstva sindikata. Spominju se sindikati liječnika, znanosti, pa i sindikati općenito, koji upozoravaju na skandalozna rješenja i nelogičnosti u novom sustavu plaća u javnim i državnim službama. Sugerira se da su takvi sindikati instruirani od oporbe. Pitamo se jesu li onda sindikati koji šute instruirani od HDZ-a? Ovakvim tezama politika vrijeđa sve sindikate!

Da bi se optužba o politikanstvu učinila uvjerljivom, izvlači se izjava gospodina Davorka Vidovića o tome da on surađuje sa sindikatima, te da je neki dan bio kod njih i s njima razgovarao. Ako je ta izjava točno prenesena, dužni smo naglasiti da gospodin Vidović neki dan nije imao nikakav službeni sastanak sa sindikatima u zgradi Sindikata znanosti, već je tamo bio neslužbeno.

No, da je i do nekog službenog sastanka došlo, zabrinjavajuće je da takvu aktivnost predsjednik HDZ-a javno tretira kao nešto sumnjivo ili nepoželjno. Kako to da ga nije smetala i ne smeta naša dosadašnja suradnja s HDZ-om, ne samo kada je na vlasti, već i kada je HDZ bio oporba?

Očito je kako se ovo pitanje potencira s ciljem da se javnosti i članovima HDZ-a skrene pažnja s loše obavljenog posla oko donošenja uredbi te da se objasni zašto je, unatoč tome što je Vlada napravila tako dobar novi sustav plaća, po njihovu viđenju, isti taj doživio pravi debakl među sindikatima, građanima i u javnosti.

U nedostatku argumenata na našu kritiku, dobivamo optužbe o politikanstvu. To je u našem radu viđeno već puno puta. Ovo je još samo jedno podmetanje. Nema stvari i teme koju vladajuća politika ne iskorištava za stranačke probitke pa to vrijedi i za ovu promjenu sustava plaća. Možda nije grijeh koristiti to pred izbore, ali jeste grijeh kada je taj posao obavljen loše te stvara veći kaos i nepravde od onih koje su se željele ispraviti.

Bavi li se Sindikat znanosti politikanstvom vrlo je lako ustanoviti. Vlada može to testirati tako da usvoji naše ideje o koeficijentima. Ako i tada budemo prijetili pritiscima i prosvjedima onda se zaista bavimo politikanstvom. I na kraju, neovisno o tome tko je u sindikatima član stranaka ili to nije, odluke se donose kolektivno i nemoguće je promovirati stajališta i politike koje ne bi bile u interesu tisuća naših članova, koji jako dobro prepoznaju svoje interese. Politika nije politikanstvo.

Uvjereni smo da će demokratska javnost prepoznati spin Vlade i namjeru da javni prostor zaokupi pitanjima koja skreću pozornost s merituma sindikalnih kritika, a u ovom slučaju to je nered koji nam je ponuđen novim sustavom plaća.

U Zagrebu 1. veljače 2024.

prof. dr. sc. Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća, v.r.

Matija Kroflin, glavni tajnik, v.r.


Ključne riječi:

koeficijenti, politikanstvo, priopćenje, sindikati, uredbe o koeficijentima

Vezane vijesti

Prednosti članstva