Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Na 10. Saboru izabrano novo vodstvo i usvojeni programski dokumenti

Na 10. Saboru Sindikata provedeni su izbori za predsjednika, Veliko vijeće i druga viša tijela, a u sklopu rasprava o novom zakonu Sabor je posebno pozvao na zaštitu položaja asistenata

U subotu, 2. srpnja, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održan je 10. Sabor Sindikata znanosti, u čijem radu je sudjelovalo 208 predstavnika sa 133 podružnice Sindikata.

Na Saboru su održani izbori: izabran je novi predsjednik Sindikata, dr. sc. Tvrtko Smital te 28 članova novog Velikog vijeća, ključnog političkog tijela Sindikata. Izabrani su i novi članovi Nadzornog vijeća te Časnog suda.

Sindikat je na Saboru usvojio znanstvenu i obrazovnu politiku u kojoj se posebno osvrnuo na aktualne izmjene Zakona o visokom obrazovanju i znanosti. Istaknuto je kako Nacrt Zakona ne odgovara adekvatno na većinu problema u radu sustavu te pokazuje manjak političke smjelosti  da se naprave značajnije promjene, pogotovo u upravljanju sveučilištima i na planu zaštite akademskih prava i sloboda koje ugrožavaju uprave nekih ustanova. U tom smislu usvojena je i rezolucija o narušavanju akademskih sloboda i zloupotrebi autonomije kojom je Sindikat izrazio duboku zabrinutost, posebno stanjem na Sveučilištu u Zagrebu.

Posebnu zabrinutost Sabor Sindikata iskazao je zbog neprihvatljive intencije prekarizacije radnog odnosa asistenata te je Sabor odlučio čvrsto se zauzeti za zaštitu položaja i radnog odnosa asistenata.

Sabor je usvojio još dvije rezolucije koje utvrđuju ključna stajališta Sindikata po bitnim društvenim pitanjima. Rezoluciju o nemoći politike i društva u zaustavljanju iseljavanja stanovništva u kojoj je naglasio da hrvatske političke elite nemaju adekvatne odgovore te umjesto rješavanja problema bave se pronalaženjem opravdanja. Traži se aktivna vanjska politika radi stvaranja bloka zemalja koje se susreću s istim problemom te inzistiranje na pravednom rješenju koje se mora dogovoriti unutar EU-a.

Sabor je usvojio i Rezoluciju o izjednačavanju prava i odgovornosti članova i nečlanova Sindikata u kojoj je upozorio da prava iz kolektivnog ugovora u istom mjeri pripadaju svim radnicima, bili oni članovi koji plaćaju Sindikat koji pregovara i sklapaju kolektivne ugovore, ili nečlanovi koji ne participiraju u troškovima kolektivnog pregovaranja. Istaknuto je da Sindikat traži ujednačavanje prava i troškova svih zaposlenika na tragu mnogobrojnih i raznovrsnih međunarodnih iskustava najnaprednijih demokratskih zemalja.

Usvojeni su i radni izvještaji – izvještaj Nadzornog vijeća i izvještaj Odbora za financije, kao i pregled aktivnosti te izvještaj o društvenom okruženju.

Dosadašnji glavni tajnik Sindikata, Vilim Ribić, zbog odlaska u mirovinu nije se kandidirao ni za jednu funkciju u Sindikatu, kao ni dosadašnji predsjednik Sindikata, prof. dr. sc. Petar Pervan. Tim povodom obojica su izrekla nekoliko prigodnih riječi okupljenim zastupnicima.

Kratke pozdravne govore na Saboru održali su i uvaženi gosti iz ministarstava te drugih sindikata.

Pogledajte video snimku Sabora kao i foto album s održanog događaja:

Fotografije su dostupne na ovoj poveznici (Google Photos)


Ključne riječi:

Ekonomski fakultet, izbori u sindikatu, Sabor Sindikata

Vezane vijesti

Prednosti članstva