S radom započeo Senat Sindikata znanosti

Na sjednici je za predsjednika Senata izabran prof. dr. sc. Krunoslav Pisk, bivši ravnatelj IRB-a. Za njegovog zamjenika izabran je prof. dr. sc. Zvonimir Šikić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Obojica su počasni predsjednici Sindikata

Održavanjem prve konstituirajuće sjednice započeo je rad Senata Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Senat Sindikata je savjetodavno tijelo sastavljeno od bivših čelnika te drugih aktivnih ili umirovljenih i bivših članova.

Na sjednici je za predsjednika Senata izabran prof. dr. sc. Krunoslav Pisk, bivši ravnatelj IRB-a i generalni direktor Interuniverzitetskog centra Dubrovnik (u mirovini), ujedno i počasni predsjednik Sindikata. Za njegovog zamjenika izabran je prof. dr. sc. Zvonimir Šikić, također počasni predsjednik Sindikata, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (u mirovini).

Ostali članovi Senata su prof. dr. sc. Neven Budak (Filozofski fakultet u Zagrebu), prof. dr. sc. Boris Cota (Ekonomski fakultet u Zagrebu), dr. sc. Pavel Gregorić (Institut za filozofiju), dr. sc. Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja), prof. dr. sc. Pero Lučin (Medicinski fakultet u Rijeci), dr. sc. Darko Orešković (Institut Ruđer Bošković – u mirovini), prof. dr. sc. Zdravko Petak (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) te dr. sc. Sonja Radas (Ekonomski institut).

Senat se bavi prosudbom i predlaganjem zakona i drugih propisa, analizom i komentarima relevantnih društvenih zbivanja koji imaju izravan ili neizravan utjecaj na znanost i visoko obrazovanje kao i hrvatsko društvo u cjelini. Organizira javne tribine, javne, znanstvene i stručne rasprave. Unutar Sindikata, Senat brine i o poštivanju temeljnih vrijednosti i načela Sindikata znanosti.

Na prvoj sjednici razgovaralo se o temama kojima će se Sindikat baviti u narednom razdoblju. Među inima Senat će razmotriti i prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.


Ključne riječi:

Krunoslav Pisk, Senat Sindikata, sjednica Senata, Zvonimir Šikić

Vezane vijesti

Prednosti članstva