Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Studija Instituta za javne financije – Analiza sustava zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru

Prezentirana studija IJF-a “Analiza sustava zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru”

Matica hrvatskih sindikata organizirala je u petak 16.7.2010. okrugli stol pod nazivom „Javna potrošnja u RH” Cilj je rasprave među relevantnim akterima političke i stručne scene ustvrditi stvarne razmjere javne potrošnje u Republici Hrvatskoj i brojnost zaposlenih ljudi u javnom sektoru, a sve to u proturječnim kontekstima hrvatske stvarnosti: od često isticane tvrdnje o imperativnom smanjenju javne potrošnje u uvjetima krize, do s druge strane, dogme o socijalnoj državi i podataka da su hrvatski rashodi opće konsolidirane države ispod europskog prosjeka.

S obzirom da medijskom scenom po tom pitanju dominiraju teze koje proturječe činjenicama te da se politika u svojoj analitičkoj neutemeljenosti povinuje medijskim intonacijama, čini se krajnje važnim ustanoviti stvarno stanje. Stoga valja pokušati odgovoriti na pitanja o veličini, strukturi i stvarnim žarištima neracionalnosti javnog sektora, o mogućnostima njegovog smanjenja, potrebi poreznog rasterećenja u uvjetima krize, o učinkovitosti javnog sektora te o potrebi zapošljavanja stručnog kadra potrebnog za provođenje reformskih procesa i pridruživanje Europskoj uniji… Kako zadržati najkvalitetnije kadrove u javnim službama?

Može li javni sektor kvalitetnije odgovoriti na recesiju? Kao stručni temelj za raspravu pozvat ćemo se na nedavno izrađenu studiju Instituta za javne financije: Analiza sustava zaposlenih u hrvatskom javnom sektoru.

Uvodničari: Vilim Ribić i Marko Krištof
Sudionici: dr. Saša Drezgić (EFRI), Emil Kuhtić (HUP), dr. Mirko Klarić (PFZG), dr. Željko Lovrinčević (EIZG), Gordan Maras (SDP), Damir Novotny, dr. Žarko Primorac

Pogledajte:


Ključne riječi:

broj zaposlenih u javnim službama, državni proračun, izdvajanja za znanost, javna potrošnja, makroekonomski kutak, programski dokumenti

Vezane vijesti

Prednosti članstva