Što znači mijenjanje rigidnog fiskalnog pravila u RH?

Donosimo osvrt na dosadašnje provođenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti i analiziramo njegove najavljene izmjene i dopune.

27. rujna 2013.

Donosimo osvrt na dosadašnje provođenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti i analiziramo njegove najavljene izmjene i dopune.

Hrvatska je u prvoj godini provođenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti uspjela ispuniti fiskalno pravilo te je u 2012. smanjila rashode opće države za 2,1 posto. Međutim, do tog ispunjenja ne bi došlo da nije bilo metodoloških izmjena, odnosno upotrebe podataka izračunatih prema ESA 95 metodologiji. Stoga je Vlada u srpnju otvorila javnu raspravu o Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti čiji je cilj mijenjanje dosadašnjeg fiskalnog pravila. Usvajanjem Izmjena i dopuna dosadašnje rigidno i u Europi jedinstveno fiskalno pravilo uskladilo bi se s pravilima koja nas očekuju u sklopu Europskog semestra, mehanizma unutar kojeg se nadziru i koordiniraju ekonomske politike zemalja članica EU-a. Novo pravilo vodi računa o stanju u ekonomiji što do sada nije bio slučaj i ne zahtijeva nužno smanjenje udjela rashoda u BDP-u već da rast rashoda općeg proračuna ne smije biti veći od referentne potencijalne stope rasta BDP-a. Moguće je i povećanje rashoda iznad te stope u iznosu u kojem su porasli i prihodi opće države. Izmjenama i dopunama jača se utjecaj Odbora za fiskalnu politiku koji postaje neovisno saborsko tijelo.

Cijeli tekst osvrta dostupan je u PDF formatu ovdje.


Ključne riječi:

aktualni osvrt, makroekonomski kutak, Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Vezane vijesti

Prednosti članstva