Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zajednički stav jedanaest sindikata javnih službi o odbijanju ponude Vlade RH

Svih jedanaest sindikata javnih službi jednoglasno je odbilo ponudu Vlade RH i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk

HRVATSKI STRUKOVNI SINDIKAT MEDICINSKIH SESTARA – MEDICINSKIH TEHNIČARA
SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA
NEZAVISNI SINDIKAT ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA
HRVATSKI SINDIKAT DJELATNIKA U KULTURI
NEZAVISNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U HRVATSKOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU
SAMOSTALNI SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE
NEZAVISNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U SREDNJIM ŠKOLAMA HRVATSKE
SINDIKAT ZAPOSLENIH U HRVATSKOM ŠKOLSTVU – PREPOROD
SINDIKAT ZAPOSLENIKA U DJELATNOSTI SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE
HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT
SINDIKAT KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA ZAGREB

 

U Zagrebu, 3. travnja 2022. godine

 

Priopćenje za medije

Zajednički stav jedanaest sindikata javnih službi o odbijanju ponude Vlade RH

Nakon privremenog prekida pregovora između sindikata javnih službi i Vlade RH, sindikati su pristupili konzultacijama na svojim tijelima i u članstvu o ponudi Vlade kojom u 2022. godini nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od 2% od 1. travnja ove godine. Svih jedanaest sindikata javnih službi – članova pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama – jednoglasno je odbilo ponudu Vlade RH i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk.

Obzirom da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3% rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od 4% od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i  gospodarskom stanju. Sindikatima je, također, potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika.

Neshvatljivo je da Vlada RH, unatoč rastu troškova života, unatoč podataka o rastu proizvodnje, što ističe sama Vlada, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novaca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima, i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno neosjetljiv, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji.

Pokretanje konkretnih industrijskih akcija ovisit će o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi koji bi se trebao održati idući tjedan.

U ime Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi,

Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata, v.r.


Ključne riječi:

javne službe, ponuda vlade, pregovori za TKU, štrajk

Prednosti članstva