Vlada želi ukinuti Sporazum o osnovici za plaće

Vlada preko medija pušta probne balone za novi zakon kojim bi ukinula Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama, istaknuto je na konferenciji za medije Matice hrvatskih sindikata.

Vlada preko medija pušta probne balone za novi zakon kojim bi ukinula Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama, rečeno je na konferenciji za medije Matice hrvatskih sindikata. Potpisom Sporazuma sindikati su 2009. pristali na smanjenje osnovice od 6 posto uz obećanje da će im to biti vraćeno jednom kada zemlja izađe iz krize.

“To je protuustavno. Sporazum ničim ne ugrozava proračun. Mrsić vodi dijaboličnu i monstruoznu politiku. To je civilizacijsko dno, sumrak i divljaštvo”, naglasio je Vilim Ribić, predsjednik Matice.

Ribić je izjavio da će predložiti sindikatima da se postavi zahtjev za povećanjem plaća. S obzirom na deflacijske pritiske i potpuno promašen ekonomski model kojim se vodi Vlada RH, povećanje plaća nameće se kao mogućnost za oporavak ekonomije.

Suprotno pisanju određenog dijela medija, javne službe, a i sektor obrazovanja dali su veliki doprinos mjerama fiskalne štednje, a plaće su od 2008. do danas pale više od pada realnog BDP-a. Cijena rada u javnom sektoru konstantno se umanjuje od 2008. godine što je jasno vidljivo iz omjera VSS početnika u javnim službama i prosječne plaće u privredi. Navedeni omjer je pao sa 87,9 posto u 2008. na 80,6 posto u 2013.

Makroekonomist Sindikata znanosti Matija Kroflin istaknuo je primjer redovitog profesora u trajnom zvanju sa 36 godina staža čija su ukupna primanja realno manja za 19,7 posto u odnosu na siječanj 2009., primjer čistačice čija su primanja realno manja za 18,5 te primjer učitelja mentora sa 32 godine staža čija su primanja manja za 21 posto.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije za medije:

24.3.2014. – Konferencija za medije Matice hrvatskih sindikata


Ključne riječi:

deflacija, Matica hrvatskih sindikata, povećanje plaća, sporazum o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva