U iščekivanju otvaranja pregovora održan neformalni sastanak Sindikata i MZO-a

U srijedu, 12. rujna u prostorijama Sindikata znanosti s čelnim ljudima Sindikata sastali su se predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, predvođeni ministricom Blaženkom Divjak. Tema neformalnog razgovora bilo je otvaranje pregovora za Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje.

U srijedu, 12. rujna u prostorijama Sindikata znanosti s čelnim ljudima Sindikata sastali su se predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, predvođeni ministricom Blaženkom Divjak. Tema neformalnog razgovora bilo je otvaranje pregovora za Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje. Pregovarački odbor sa strane Sindikata je već formiran, međutim kako bi pregovori formalno započeli potrebna je i službena odluka Vlade RH o imenovanju njenog pregovaračkog odbora. U iščekivanju tog imenovanja, predstavnici Ministarstva izrazili su spremnost na održavanje ovakvih neformalnih sastanaka kako se zbog proceduralnih razloga ne bi nepotrebno otezalo s razmjenom stajališta i postizanjem dogovora oko ključnih pitanja za uređenje sustava znanosti i visokog obrazovanja, koja su materija granskog ugovora.

Glavnina sastanka prošla je u raspravi o reguliranju statusa doktoranada Hrvatske zaklade za znanost (što je tema koju je otvorio Sindikat), a ministrica Divjak je otvorila mogućnost da se unutar pregovaračkih odbora osnuju radne skupine za pojedina specifična pitanja. Očekuje se da će se do službenog početka pregovora održati još nekoliko ovakvih neformalnih sastanaka.


Ključne riječi:

Blaženka Divjak, doktorandi, HRZZ, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, MZO, sastanak

Vezane vijesti

Prednosti članstva