Davor Puklavec/PIXSELL

Sindikat znanosti prihvatio Dodatak III. TKU-u

Rast osnovice od pet posto, u slučaju da se ispune obećanja Vlade o dodatnom rastu plaća kroz novi sustav koeficijenata, u travnju iduće godine trebao bi dovesti do prosječnog rasta plaća od 17 posto

Veliko vijeće Sindikata u utorak je donijelo odluku o potpisivanju Dodatka III. Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU-a). Ista podrazumijeva:

  • rast osnovnice od 5 posto (prvotno je Vlada nudila 3 posto). Povećanje plaće bit će vidljivo već na plaći koja će se isplatiti u studenom;
  • povećanje božićnice na 300 eura. Do sada je božićnica iznosila 232 eura;
  • uvođenje uskrsnice, novog materijalnog prava, u iznosu od 100 eura.

Rast osnovice od 5 posto, u slučaju da se ispune obećanja Vlade o dodatnom rastu plaća kroz novi sustav koeficijenata, u travnju iduće godine trebao bi dovesti do prosječnog rasta plaća od 17 posto (5 posto sada kroz rast osnovice svima i dodatnih 12 posto prosječno kroz novi sustav koeficijenata). Kao osiguranje rasta plaća putem koeficijenata, Vlada se Dodatkom III. obvezala 1. ožujka otvoriti pregovore za dodatan rast osnovice ako do tada ne donese novu uredbu o koeficijentima.

Nakon recentnih povećanja plaća, odnosno:

  • povećanja osnovice od 4 i 6 posto u 2022. te povećanja osnovice za 2 posto u svibnju ove godine;
  • povećanja najnižih koeficijenta od cca 5 posto u ožujku ove godine;
  • te uvođenja dodatka od 100, 80 i 60 eura u srpnju ove godine za većinu zaposlenih

Sindikat je ponudu Vlade procijenio kao smisleni dodatni korak u postizanju cilja Sindikata po pitanju rasta plaća u ovoj i idućoj godini.

Međutim, navedeno nikako ne znači da smo zadovoljni kretanjem plaća. Dapače, najvažniji dio posla je tek pred nama, a to je borba za adekvatnu poziciju znanosti i visokog obrazovanja unutar novog sustava koeficijenata. Po tom pitanju očekujemo da nas Vlada u što krećem roku upozna s planovima oko novog sustava koeficijenata i uvaži naše zahtjeve.

Nužan je rast koeficijenata svih radnih mjesta u sustavu pri čemu će Sindikat poseban naglasak staviti na rast plaća mladih i neće dopustiti daljnje zanemarivanje najiskusnijih u sustavu od kojih se u ovom trenutku očekuje da implementiraju brojne reforme. Dok prosječna plaća u privredi ove godine raste u prosjeku 14 posto, najiskusnijim profesorima i znanstvenicima plaće rastu u prosjeku manje od 1 posto.

Očekujemo od premijera i cijele Vlade RH da prepozna važnost sustava znanosti za ekonomski i društveni razvoj ove zemlje i za zaposlenike u sustavu osigura primjeren materijalni status u odnosu na ostatak društva.

U nadolazećim tjednima Sindikat će, na tragu nedavnog prosvjeda na Institutu Ruđer Bošković, nastaviti s planiranim aktivnostima kojima je cilj upozoriti na neadekvatnost plaća u sustavu, a ako usprkos tome naš sustav ne dobije zasluženi položaj, Sindikat se neće libiti iskoristiti sve oblike industrijskih akcija, uključujući i štrajk, kako bi zaštitio interese svojih članova!


Ključne riječi:

NSZVO, pregovori javnih i državnih službi, pregovori o osnovici, Sindikat prihvatio ponudu Vlade, temeljni kolektivni ugovor

Vezane vijesti

Prednosti članstva