Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Sindikat poslao Vladi upozorenje zbog katastrofe s koeficijentima

Vlada je ostala kod sužavanja raspona plaća, neke je zaposlenike potpuno zanemarila, a situacija s nenastavnim radnim mjestima i dalje nije jasna. Nije slušala naše argumente i prijedloge. Ako se stvari ozbiljno ne promijene, znamo što nam je činiti

Kreiranje novih koeficijenata odrađeno je loše, bez ikakvih jasnih načela i orijentira. Argumenti Sindikata nisu uvaženi, niti je Sindikat bio uključen u proces, kako je to bilo obećano. Vlada je koeficijente odredila samovoljno i na štetan način po razvoj sustava znanosti i visokog obrazovanja. Usporedbom koeficijenata unutar javnih i državnih službi sasvim je jasno da je Vlada narušila ključno načelo Zakona o jednakoj plaći za jednak rad, rečeno je u petak na konferenciji za medije Sindikata znanosti.

Proces je bio katastrofalan, očekujemo korekcije koeficijenata

Sindikat znanosti je krajnje nezadovoljan predloženim novim sustavom koeficijenata. Cjeloviti dokument Uredbe donosi tek minimalne, kozmetičke promjene u odnosu na koeficijente koji su Sindikatu prikazani krajem prošle godine te srozava društvenu poziciju zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju.

“Upozoravali smo, slali argumente, analize, nisu nas slušali. Očekujem da nas u ovih 15 dana slušaju i čuju i da se stvari ozbiljno promijene. Ako Vlada nema novac za znanstvenike i profesore, znamo što nam je činiti”, upozorio je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata.

Unatoč vrlo jasnim argumentima zašto je to loše za motivaciju unutar sustava i razvoj kvalitete obrazovnog i znanstvenog sustava, Vlada je ostala kod sužavanja raspona plaća znanstveno-nastavnih i znanstvenih radnih mjesta te je odbila ojačati motivaciju mladih ljudi da se bave znanošću i privući ih u sustav.

“Što smo dobili? Ispravkom starih nepravdi stvorene su nove. Urušavaju se karijerne perspektive i bit će jako teško zadržati ljude u znanosti i visokom obrazovanju ako ne vide svjetlo na kraju tunela”, kazao je prof. dr. sc. Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća Sindikata.

Isti koeficijent, a ozbiljniji i složeniji posao

Vlada je nastavna radna mjesta predavača ponizila, degradirala ih unutar sustava, ali i u odnosu na druge javne službe. Iako je složenost tih radnih mjesta viša nego na drugim radnim mjestima u javnim službama, njihovi su koeficijenti niži.

U izrazito su lošu poziciju stavljeni stručni suradnici na fakultetima i institutima, leksikografi, koeficijenti knjižničara unutar sustava uopće nisu navedeni, a kod koeficijenata neznanstvenog i nenastavnog osoblja koji su sada po prvi put postali poznati, izgledno je da će biti mnogo problema. Rast plaća u toj kategoriji zaposlenika je jako različit od jednog do drugog radnog mjesta te je na nekim radnim mjestima rast vrlo skroman, a unutar našeg sustava poseban će problem biti s prevođenjem rukovodećih radnih mjesta. Dodatno treba istaknuti poziciju IT stručnjaka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, koji bi prema aktualnom prijedlogu bili znatno zakinuti u odnosu na svoje kolege u drugim državnim i javnim službama.

“Učitelj koji je do jučer polagao ispite kod predavača na fakultetu ima istu početnu plaću kao on. Nezamislivo je da u jednom sustavu dođe do takve pogreške. Da bi napredovali, predavači moraju izlagati na znanstvenim skupovima i objavljivati radove, dok učitelji imaju znatno blaže kriterije”, istaknula je dr. sc. Ivana Bašić, viša lektorica i sindikalna povjerenica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Odgovornost je na Vladi, a posebno na Ministarstvu znanosti

Zabrinuti članovi Sindikata svakodnevno šalju ogromnu količinu upita i primjedbi na objavljene koeficijente, što je dodatna potvrda da je cjelokupni posao odrađen loše. Jednak rad, u novom sustavu koeficijenata, neće pratiti jednaka plaća, a rast plaća nije na primjerenoj razini.

Odgovornost za sve nelogičnosti, nepravde, pogreške, a posebice veliko nezadovoljstvo zaposlenika u sustavu snosi Vlada RH koja nije slušala upozorenja i argumente, već je je zbog jeftinih političkih razloga forsirala donošenje novog sustava koeficijenata u nerealnim rokovima.

Posebnu odgovornost unutar Vlade snosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je do sada propustilo adekvatno se pobrinuti za svoj resor i ljude koji u njemu rade.


Ključne riječi:

konferencija za medije, novi koeficijenti, uredba o koeficijentima, vlada

Vezane vijesti

Prednosti članstva