Prekinuti pregovori o granskom kolektivnom ugovoru

Pregovaračke strane nisu uspjele postići dogovor, a jedno od najspornijih pitanja bilo je dodatak na plaću od 4, 8, i 10%. Sindikat i dalje smatra jednostrani otkaz Kolektivnog ugovora za znanost i obrazovanje nezakonitim i na smanjenje plaće odgovorit će štrajkom i sudskim postupcima.

Pregovaračke strane nisu uspjele postići dogovor, a jedno od najspornijih pitanja bilo je dodatak na plaću od 4, 8, i 10%. Sindikat i dalje smatra jednostrani otkaz Kolektivnog ugovora za znanost i obrazovanje nezakonitim i na smanjenje plaće odgovorit će štrajkom i sudskim postupcima.

Pročitajte priopćenje u cijelosti:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Jučer su neuspješno okončani pregovori za novi Kolektivni ugovor u znanosti i visokom obrazovanju. Pregovaračke strane nisu uspjele postići dogovor.
Nekoliko je spornih pitanja, od kojih ovdje spominjemo ukidanje dodataka 4, 8, i 10% za starije zaposlenike. Sindikat je tražio da taj dodatak ostane u Kolektivnom ugovoru, baš kao što stoji i u Kolektivnom ugovoru za zdravstvo. Ministarstvo je tražilo suprotno i time htjelo da Sindikat pristane na smanjivanje plaća svojim članovima. Sindikat nije htio i neće legitimirati posljedice jedne katastrofalno neuspješne ekonomske politike.
Sindikat znanosti ni na drugim pitanjima nije pristao na nejednaki tretman zdravstvenog i visokoškolskog sustava, jer se financiraju iz iste blagajne i imaju istog poslodavca.
Nejednaki tretman vidi se i po tome što su u zdravstvu naknade za posebne uvjete rada 25%, a od nas je naše Ministarstvo tražilo da te naknade iznose najviše 10%.
Osim toga valja spomenuti i diskriminirajući odnos prema uvjetima za sindikalni rad u visokom školstvu i znanosti u odnosu na druge javne službe.
Napominjemo da je Kolektivni ugovor otkazan na nezakonit način i bez zakonitog razloga.
Otkazan je zbog toga što Ministarstvo nije bilo spremno plaćati školarine asistentima kao zaposlenicima na poslijediplomskim studijima i zato što su htjeli izbaciti dodatak za doktorat i magisterij iz Kolektivnog ugovora za znanost. Budući da sada u ovoj fazi na tome nisu više inzistirali, otvara se pitanje zašto tako nisu nastupili već u prosincu pa ugovor nisu morali otkazivati.
Sindikat znanosti će na smanjenje plaća i otkazivanje Kolektivnog ugovora odgovoriti štrajkom u svibnju mjesecu i sudskim postupcima.
Sindikat je podigao već dvije tužbe, jednu kojom osporava zakonitost otkazivanja Kolektivnog ugovora i drugu na Ustavnom sudu zbog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća za 4, 8 i 10%.
Ovisno o ishodu te dvije tužbe, Sindikat znanosti će nakon toga pokrenuti masovne tužbe za sve svoje članove kojima se neće isplaćivati prava iz Kolektivnog ugovora. Stoga bi i za Ministarstvo bilo pametno isplaćivati i dalje sve obveze iz otkazanog Ugovora, barem do okončanja sudskih postupaka, kako se ne bi nanijele teške štete javnim financijama. U suprotnom, držat ćemo odgovornim sve one koji nisu čuli i nisu htjeli čuti ovakvu vrstu upozorenja.

Za Sindikat znanosti,

Vilim Ribić,
predsjednik Velikog vijeća


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, MZOS, pregovori

Vezane vijesti

Prednosti članstva