Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Potpisan Dodatak TKU-u, ali prava borba za rast plaća tek slijedi

Na inicijativu Sindikata znanosti, razgovori o rastu osnovice započet će prije rujna, a tražit ćemo i adekvatna povećanja plaće samo za naš sustav, kao što su već napravili i drugi sindikati

Sindikat znanosti je potpisao Dodatak 2. Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim je ugovorena uskrsnica kao novo materijalno pravo za 2024. (iznos tek treba definirati) te je po prvi put, tragom Zakona o radu, na jednom materijalnom pravu napravljena razlika između članova reprezentativnih sindikata i svih drugih zaposlenika u sustavu. Naime, regres će za sve članove reprezentativnih sindikata ove godine iznositi 300 eura i biti veći za 50 eura u odnosu na regres za sve ostale zaposlenike.

To je važno postignuće za sve sindikate javnih službi, ali ipak ne i ključna stvar kojom bi se sindikati trebali baviti. Naš primarni zadatak u ovom trenutku treba biti očuvanje kupovne moći naših plaća i relativnih odnosa naših plaća u odnosu na plaće drugih u zemlji.

RAST PLAĆA NE MOŽE ČEKATI KRAJ GODINE

Iako postoje brojni ekonomski razlozi (o kojima se možete informirati u letku koji smo pripremili) koji upućuju na to da je ozbiljniji rast osnovice moguć (ekonomija nije ušla u recesiju, proračun se odlično puni, itd.), kao i da je nužan (inflacija je i dalje visoka, a rast plaća u privredi ubrzava), pitanje osnovice u ovom trenutku nije u fokusu drugih sindikata.

Vlada je prošle godine kao poslodavac zakazala. Kupovna moć naših plaća pala je više nego drugima u zemlji, no bez obzira na to, Vlada planira razgovore o plaćama tek krajem rujna. Naš je stav da rast plaća ne može čekati kraj godine.

OSTALI SMO USAMLJENI, SINDIKATI SU SE FOKUSIRALI NA DRUGE CILJEVE

Inzistirali smo u okviru pregovaračkog odbora da se pregovori koji su nedavno otvoreni fokusiraju na pitanje osnovice kao ključnog interesa naših članova. Nažalost, u tom smo stavu ostali usamljeni. Drugi sindikati fokusirali su se na pitanje ugovaranja uskrsnice kao novog materijalnog prava te na razlikovanje članova i ostalih zaposlenika, što su svakako bitna pitanja oko kojih smo se i mi trudili, no ništa od toga ne može zamijeniti adekvatan rast plaća koji je neophodan u trenutnoj ekonomskoj situaciji.

VLADA SVOJIM DJELOVANJEM URUŠAVA ZAJEDNIČKO PREGOVARANJE U JAVNIM SLUŽBAMA

Zakonom o radno-pravnom položaju liječnika kojim se za iste predviđa trajno drugačija osnovica u odnosu na sve ostale zaposlene u javnim službama te dodatak za deficitarnost, kao da su liječnici jedina deficitarna profesija u RH, Vlada je urušila zajedničko pregovaranje o osnovici jer je natjerala sve ostale sindikate da za svoje sektore i članove traže slična rješenja. To je maknulo fokus sa zajedničkog cilja, osnovice.

PARCIJALNI ZAHTJEVI SINDIKATIMA SU POSTALI VAŽNIJI OD ZAJEDNIČKIH INTERESA

Budući da je većina sindikata javnih službi prošle godine potpisala Dodatak I. TKU-u (Dodatak nisu potpisali samo naš Sindikat i sindikat Preporod) i obvezala se da će o osnovici pregovarati tek krajem rujna ove godine, pitanje osnovice po prirodi stvari ostavili su po strani i kada su plaće u pitanju orijentirali se na sektorske zahtjeve. Mi nismo potpisali Dodatak upravo zbog procjene da bismo se mogli naći u situaciji blokade djelovanja, a znali smo da će i 2023. biti izazovna godina i takva opcija nam nije bila prihvatljiva.

NA INICIJATIVU SINDIKATA ZNANOSTI RAZGOVORI O OSNOVICI POČET ĆE PRIJE RUJNA

Na naše uporno inzistiranje uspjeli smo uvjeriti druge sindikate i vladinu stranu pregovaračkog odbora kako se razgovori o osnovici moraju pokrenuti prije rujna. Tražit ćemo da to bude u što kraćem roku, a kakvi će biti rezultati tih razgovora ovisi o poziciji drugih sindikata.

Zbog potpisa Dodatka I. od strane većine sindikata javnih službi, o osnovici se ne mogu započeti službeni pregovori niti sindikati koji su potpisali Dodatak mogu zbog osnovice štrajkati prije kraja rujna.

No, i premijer Plenković  i ministar Piletić pošle su godine javno komunicirali da je Vlada spremna na pregovore i prije rujna, ako okolnosti budu takve da to traže. Naše je mišljenje da su ekonomske okolnosti u ovom trenutku svakako takve i da su pregovori potrebni što prije.

TRAŽIT ĆEMO POVEĆANJA PLAĆE SAMO ZA NAŠ SUSTAV

Sindikat će, kao što su to napravili i drugi sindikati javnih službi zatražiti adekvatno povećanje plaće samo za naš sustav. O istome ćemo Vas informirati idućeg tjedna!

Trebat ćemo Vašu potporu s terena jer jedino uz nju druga će nas strana doživjeti ozbiljno te ćemo moći zaštititi cijenu vašeg rada i vaš položaj u društvu.

Idućih tjedana informirat ćemo vas o svim relevantnim događajima. Kao prvi korak, pripremili smo letak s bitnim informacijama o kretanju osnovice i ekonomskim pokazateljima. Molimo Vas da ga kao i ovo pismo proučite kako biste svi bili dobro upoznati s trenutnim okolnostima.


Ključne riječi:

informativni letak, osnovica za plaće, razlika član nečlan, regres, temeljni kolektivni ugovor, uskrsnica

Prednosti članstva