Postignut sporazum kojim su ispunjeni svi zahtjevi Sindikata

U pregovorima je ostvaren kompromis, a on se sastoji u tome da je Vlada popustila i pristala na brojku od 6,11 %, a mi smo odustali od toga da to moramo u cijelosti dobiti odmah.

Poštovane kolegice i kolege!

Kao jedan od četiriju obrazovnih Sindikata u štrajku, danas smo nakon dugotrajnih i iscrpljujućih pregovora s Vladom RH postigli dogovor o sporazumu koji će se utanačiti i potpisati u četvrtak 5. prosinca. Time su ostvareni preduvjeti za izlazak iz štrajka pa u našem sustavu štrajk završava.

Sindikat znanosti je u štrajk ušao s dva zahtjeva – povećanje plaće putem dodatka na osnovnu plaću nenastavnom osoblju za 6,11 % te povećanje plaće putem dodatka predavačima i umjetničkim suradnicima za 3,5 %, o čemu smo vas obavijestili. Što smo u pregovorima postigli? Prema današnjem dogovoru:

  • nenastavno i neznanstveno osoblje u našem sustavu, kao i u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja dobit će dodatak na plaću u visini od 6,11 % osnovne plaće
  • predavači i umjetnički suradnici u visokom obrazovanju i znanosti dobit će povećanje koeficijenata od 3,5 %
  • dani provedeni u štrajku bit će plaćeni.

Tri sindikata prosvjete dogovorila su povećanje koeficijenta učiteljima i nastavnicima za 6,11 %.

Povećanje koeficijenta odnosno dodatak na plaću će stupiti na snagu u tri odvojena slijeda:

  • prvih 3 % od 1. prosinca 2019., isplata na plaći u siječnju 2020.
  • dodatnih 1 % od 1. lipnja 2020., isplata na plaći u srpnju 2020.
  • dodatnih 2 % od 1. siječnja 2021., isplata na plaći u veljači 2021.

Dobili smo sve što smo zahtijevali, iako ne odmah. Ostvaren je jedan dobar kompromis, a on se sastoji u tome da je Vlada popustila i pristala na brojku od 6,11 %, a mi smo odustali od toga da to moramo u cijelosti dobiti odmah. Međutim, svi smo od početka znali da će povećanje plaće odmah biti teško, ako ne i nemoguće. Naime, ugovoreni dodatak financijski iznosi gotovo jednako kao uvećanje koeficijenta.

U čemu je razlika između koeficijenta i dodatka? Nekima se čini da je koeficijent dugotrajniji i stabilniji, a da je dodatak privremen. Podsjetimo se da je Uredba jednostrani akt Vlade kojim se koeficijenti mijenjaju lakše nego dodaci ugovoreni kolektivnim ugovorom, koji je dvostrani akt. Nadalje, mi imamo dodatke koji traju već 17 godina, a nalaze se u kolektivnim ugovorima (dodatak za doktorat i prosvjetni dodatak). Naravno, Vlada može pokušati to ukinuti, ali uvijek joj je lakše promijeniti ono o čemu ne treba pitati drugu stranu.

Sindikati prosvjete su htjeli da i nenastavno osoblje dobije povećanje kroz koeficijente, ali to Vlada nije mogla dozvoliti, jer je najveći broj nenastavnih i neznanstvenih radnih mjesta u obrazovanju prema Uredbi o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama zajednički odnosno jedinstven za sve javne službe. Povećanje tih koeficijenata za obrazovanje značilo bi automatsko povećanje koeficijenata za sve druge javne službe (zdravstvo, socijalna skrb itd.), što nije predmet zahtjeva sindikata obrazovanja niti predmet pregovora, a Vladi RH je to iz poznatih razloga neprihvatljivo.

Sindikati prosvjete i znanosti će pristupiti i potpisivanju Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru, čime će u idućoj godini prvi put plaće rasti dvoznamenkasto (prisjetite se, prošle godine je rast plaća bio 5 %). Povećanje osnovice iznosit će ukupno 6,12 % (2 + 2 + 2) u 2020. godini. To znači da će plaće u našem sustavu za nenastavno osoblje u narednih godinu dana porasti u prosjeku za više od 12 posto, a tomu treba pridodati i povećane iznose regresa, božićnice (oboje po 1500 kn) i dara za djecu (po 600 kn za svako dijete).

Ukupno gledajući, riječ je o našem značajnom zajedničkom uspjehu ostvarenom prije svega zahvaljujući snažnoj i ustrajnoj podršci zaposlenika u štrajku u prosvjeti i znanosti. Ovaj je rezultat najbolji dokaz da je zajedništvom i organiziranim pritiskom kroz jake sindikate moguće osigurati bolji materijalni i društveni status naših zaposlenika. Ali to nije jednokratna borba i jedan prosvjed koji traje jedan dan. Nastavit ćemo zajedno i dalje raditi na daljnjim poboljšanjima materijalnog i društvenog statusa zaposlenika u obrazovanju i znanosti u okviru naših zajedničkih moći.

Vilim Ribić, glavni tajnik                                                 prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti


Ključne riječi:

božićnica, koeficijenti, nenastavno osoblje, povećanje plaća, predavači, regres, štrajk

Vezane vijesti

Prednosti članstva