Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

MZOS ne govori istinu o razlozima otkazivanja Kolektivnog ugovora

Obrazloženje ukidanja granskog kolektivnog ugovora prepuno je neistinitih tvrdnji. Sindikat znanosti u pregovorima je pristao na većinu zahtjeva Vlade, a nije se složio samo s brisanjem dodataka za magisterij i doktorat te s ukidanjem financiranja doktorskih studija asistentima.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Vilim Ribić, na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je kako je netočno da je Sindikat kroz pregovore oko Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje htio zadržati odredbe koje su već regulirane Temeljnim kolektivnim ugovorom.
Istaknuo je kako je obrazloženje ukidanja granskog kolektivnog ugovora kojeg je MZOS poslao Vladi prepuno netočnih navoda te da MZOS na ovaj način obmanjuje Vladu i javnost.

Samo su dva stvarna razloga za otkazivanje ugovora, a to su odredba o dodatku za magisterij i doktorat te pitanje školarina za asistente. Razlog zašto je Sindikat inzistirao na stajalištu da odredba o dodatku za magisterij i doktorat ostane u granskom kolektivnom ugovoru je upravo specifičnost sustava znanosti i visokog obrazovanja u kojem je zaposlena velika većina doktora znanosti i magistara.

S druge strane, Vladi Zakon o reprezentativnosti omogućuje da Temeljni kolektivni ugovor potpiše samo s jednim sindikatom i to iz bilo kojeg područja javnih djelatnosti. Takva mogućnost u slučaju brisanja odredbe o dodatku za magisterij i doktorat iz granskog kolektivnog ugovara predstavlja opciju za potpuno ukidanje tog dodatka i smanjenje plaća doktora znanosti za 15 posto.

Predsjednik Matice prokomentirao je i nedavno predstavljanje HDZ-ovog gospodarskog programa te je naglasio kako njihov smjer nije suštinski ništa drugačiji od onoga što trenutno radi i aktualna Vlada.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije:

16.12.2013. – Konferencija za medije NSZVO


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, kolektivni ugovori, ukidanje kolektivnih ugovora

Vezane vijesti

Prednosti članstva