Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kroz pregovore o plaćama, Vlada demonstrira nizak stupanj brige za svoje zaposlenike

Sindikati traže povećanje plaće koje bi pratilo rast plaća u privredi, a Vlada nudi neprihvatljivo niskih 1 posto. Cilj pregovora joj očito nije zaštita cijene rada i društvenog položaja zaposlenih u javnim službama

Vlada se na posljednjem pregovaračkom sastanku održanom 22. veljače 2022. zadržala na prijedlogu da naše plaće rastu 1 posto u okolnostima kada i plaće drugih u zemlji i cijene rastu cca 4 do 5 posto.

Sindikalna strana ponovila je i dodatno pojasnila svoj zahtjev za povećanje osnovice od 4 posto od travnja, dodatnih 2 posto od srpnja te još 2 posto od listopada ove godine. Na međugodišnjoj razini to predstavlja povećanje plaća u javnim službama za 4,4 posto. Tim povećanjem se samo prati gore navedeni rast plaća u privredi. Također, ta razina nominalnog porasta plaća nužna je kako bi se održala kupovna moć naših plaća na istoj razini kao i 2021., bez obzira na nedavno predstavljen paket mjera za suzbijanje rasta cijena kojeg su sindikati podržali. Neovisno o tom paketu Vlade, nužan je i rast plaća. Ako cijene do kraja godine premaše očekivanja, plaće bi trebalo i dodatno korigirati, na čemu su sindikati također inzistirali.

S obzirom na neprihvatljivo nisku ponudu Vlade, sindikati su otvorili pitanje koji je cilj pregovora o plaćama. Je li to zaštita cijene rada i materijalnog položaja zaposlenika u javnim službama ili je cilj odugovlačiti pregovore i ljudima dati ono što ostane nakon što se iz proračuna namire sve druge potrebe? Iako s Vladine strane nije bilo jasnog odgovora, njihova pozicija sugerira kako je njihov cilj ovo drugo. U suprotnom, zahtjevi Sindikata bili bi im prihvatljivi jer je smisao tih zahtjeva upravo zaštita cijene rada i društvenog položaja zaposlenika i to u vrlo racionalnim okvirima s obzirom na trenutne ekonomske okolnosti.

Pregovarački odbor Vlade još je jednom zatražio dodatnih 7 dana za konzultacije oko moguće korekcije stavova te se pregovori nastavljaju idućeg utorka.


Ključne riječi:

povećanje plaća, pregovori o plaćama, temeljni kolektivni ugovor

Vezane vijesti

Prednosti članstva