Foto: NSZVO

Cijeli resor je bez kolektivnog ugovora. Ministre, sjednimo za stol i riješimo probleme!

Nemamo kolektivni ugovor ni upute za nove sistematizacije, dio zaposlenika na sabbaticalu, studijskim dopustima i projektnim radnim mjestima nije dobio veće plaće – ne možemo i nećemo čekati 100 dana na rješavanje problema

Ministar Radovan Fuchs na čelu je resora u drugom mandatu i nema 100 dana za prilagodbu. Od prosvjete, preko visokog obrazovanja pa do znanosti, nitko u sustavu nema granski kolektivni ugovor, istaknuo je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti na zajedničkoj konferenciji za medije Sindikata znanosti i Sindikata Preporod.

Prije šest mjeseci Ministarstvu znanosti poslali smo gotov prijedlog Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje. Nismo dobili ni slova natrag. Završio je mandat, došli su izbori, prošli su izbori. Nije se ništa dogodilo. Prije tri tjedna uputili smo poziv na sastanak, odgovor nismo dobili. Ovdje smo sada da javno upozorimo da trebamo početi rješavati probleme, istaknuo je.

Kroflin je napomenuo i da Europska unija snažno podržava jačanje kolektivnog pregovaranja, o čemu bismo, kao zemlja članica, trebali povesti računa. Resor znanosti i visokog obrazovanja opterećuju i drugi problemi, poput prevođenja radnih mjesta koje je zbog manjka jasnih uputa Vlade provedeno kaotično. Profesori na sabbaticalu i studijskom dopustu nisu dobili povećanje. Sad slijedi sistematizacija kao mogućnost popravnog ispita, no o tome treba razgovarati i Ministarstvo bi trebalo pokazati inicijativu u koordinaciji tog procesa. Valja vidjeti, ističe glavni tajnik, i kako ministar razmišlja o novom sustavu ocjenjivanja koji je predviđen novim Zakonom o plaćama.

Mnogo je tema za razgovor i nužno je što prije započeti efikasan i otvoren socijalni dijalog, zaključio je Kroflin.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, kaže da su pregovori sa sindikatima već neko vrijeme fingirani.

“Pregovori za granske kolektivne ugovore su se odgađali zbog brojnih izlika. Prava istina je da vlastima nije odgovarao pravi početak pregovora, jer su se bližili izbori. Da su namjeravali podići prava granskim kolektivnim ugovorima, oni bi povlačili sindikate za rukav. Kako to nisu planirali, sve se odužilo”, rekao je.

Stipić je dodao da Vladi odgovara sadašnje ‘zamrznuto’ stanje jer želi izbjeći poboljšanje položaja zaposlenih, a to efektivno može raditi tako da unedogled produljuje prava iz prethodnih granskih kolektivnih ugovora.

“Ako se ministar ne sastane sa sindikatima, zna se što slijedi, a to je prosvjed”, zaključio je čelnik Sindikata Preporod.

Snimku konferencije za medije održane ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih pregledajte niže.


Ključne riječi:

kolektivni ugovor, konferencija za medije, Matija Kroflin, obrazovanje, Željko Stipić, znanost

Vezane vijesti

Prednosti članstva