Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

76 posto zaposlenih nezadovoljno je novim koeficijentima

Uz visok postotak nezadovoljnih, velik je broj, čak 90 posto, onih koji su spremni podržati sindikalne aktivnosti po pitanju koeficijenata. Uz koeficijente, postoji cijeli niz drugih pitanja koja Ministarstvo trenutno ignorira

Prvi rezultati izjašnjavanja o zadovoljstvu novim sustavom plaća koje je Sindikat provodio od 12 lipnja do 5. srpnja ukazuju kako je novim koeficijentima nezadovoljno 76 posto ukupnih ispitanika te je 90 posto ukupnih ispitanika spremno osobno podržati daljnje aktivnosti Sindikata po pitanju koeficijenata. Najnezadovoljniji su voditelji računovodstva, stručni suradnici u znanosti i visokom obrazovanju, čelna radna mjesta, radna mjesta IV. vrste (čistačice, domaćice, domari) i asistenti. To su kategorije koje je Vlada najlošije pozicionirala na što smo ju mjesecima prije donošenja Uredbe upozoravali. Neke pomake smo uspjeli dogovoriti, a na neke Vlada nije pristala.

Te osnovne rezultate danas je javnosti predstavio glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin. Prezentacija s osnovnim zaključcima dostupna je klikom na link niže, a detaljnije rezultate izjašnjavanja Sindikat će objaviti u nadolazećim danima.


“Rezultate izjašnjavanja trebala bi uzeti u obzir Vlada i naše resorno ministarstvo jer jasno govore o tome što ljudi misle o novom sustavu plaća. Skoro 40 tisuća zaposlenika izrazilo je nezadovoljstvo koeficijentima peticijom koju smo pokrenuli sa Sindikatom Preporod još tijekom perioda donošenja koeficijenata, a sada smo to za sustav znanosti i visokog obrazovanja još preciznije potvrdili nakon što je već isplaćeno nekoliko plaća i nakon što su svi zaposlenici mogli adekvatno usporediti svoju poziciju po pitanju plaća”, rekao je Kroflin.

Ministarstvo nastavlja s ignoriranjem? Ništa od pregovora za granski kolektivni ugovor i rješavanja manjih problema

Kroflin je pobrojao i pojasnio što sve Sindikat čeka nakon godišnjih odmora te je naglasio kako Ministarstvo, nažalost, ovaj mandat nastavlja u istom ritmu u kojem je završilo prethodni. Ignorira nas, pasivno je i ne rješava probleme.

U nekoliko navrata tražili smo da se otvore pregovori za granski kolektivni ugovor, da se to učini prije godišnjih odmora. Sada se čini da ćemo to morati tražiti prosvjedom ispred Ministarstva najesen. Neke stvari moglo su se riješiti brzo. Recimo da zaposlenici na sabbaticalu, na studijskim dopustima, od travnja, kao i svi drugi, ostvaruju veću plaću. To se nije dogodilo i razlike u plaćama su u nekim situacijama poprilično velike. Projektna radna mjesta potpuno su neregulirana, a unatoč tome što ih je Zakon o plaćama otvorio kao mogućnost, i dalje oko njih nemamo jasnu ideju, pravila niti postupanja ustanova. Štoviše, odredba omogućava zloupotrebe i dumping cijene rada.

Što nas čeka na jesen – sistematizacije, osnovica, koeficijenti, ocjenjivanje i izmjene resornog zakona

Sistematizacije su popravni ispit za manje propuste koji su se dogodili uvođenjem koeficijenata za pojedina radna mjesta. Tražili smo od ministarstva da se aktivira po tom pitanju, da generiraju upute i smjernice, a još se ništa nije napravilo, istaknuo je Kroflin.

Što se tiče plaće, slijede nam pregovori o osnovici. Rezultati izjašnjavanja ukazuju na potrebu za što skorijom promjenom koeficijenata kod nekih kategorija radnih mjesta, a s obzirom da Zakon o plaćama predviđa uvođenje ocjenjivanja, Sindikat se priprema i za reakciju na to pitanje.

Morat ćemo se zalagati i za izmjene Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji ima propusta, nedorečenosti i problema. Jedan od njih je potpuno gušenje mobilnosti znanstvenika i sveučilišnih profesora kojima se prelaskom na drugu ustanovu poništavaju rokovi za izbor za više radno mjesto (vidi OVDJE).

Istaknuto je i kako je s današnjim danom na snagu stupio pravilnik o vlastitim prihodima koji je bitan našim sveučilištima, znanstvenim institutima i fakultetima jer regulira raspodjelu značajnih sredstava. Upozoravali smo da pravilnik ne treba donositi zbrzano jer će on donijeti bitne probleme našim ustanovama. Uskoro bismo mogli vidjeti jesmo li bili u pravu.

Čeka nas ozbiljan posao, puno izazova i problema. Naš cilj nije da probleme rješavamo na ulici. Cilj je da imamo smislenog socijalnog partnera koji će pokazati interes i volju za poslušati argumente i tražiti rješenja. Nije dobro što nas se gura u suprotnom smjeru, zaključio je Kroflin.


Ključne riječi:

Matija Kroflin, nezadovoljni zaposlenici u visokom obrazovanju i znanosti, rezultati izjašnjavanja o zadovoljstvu plaćama, Sindikat znanosti predstavio rezultate

Vezane vijesti

Prednosti članstva