Foto: Unsplash

Ministarstvo apsurdnim tumačenjem blokira mobilnost znanstvenika i nastavnika

MZO zakida znanstvenike i nastavnike u napredovanju. Uz tumačenje koje su uputili nitko u sustavu uopće neće razmišljati o promjeni radne sredine i stjecanju iskustva na drugoj ustanovi što je loše za sustav i zaposlene u njemu

Potaknut informacijama dobivenima s terena od članova, kao i od čelnika nekih ustanova, Sindikat se dopisom obratio Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ukazali smo na apsurdno tumačenje zakonskih odredbi o napredovanju znanstvenika i nastavnika koji su radili na istom radnom mjestu u dvije ili više različitih institucija te zatražili hitnu promjenu tog tumačenja. Naime, takvim je zaposlenicima zapriječeno napredovanje ako nisu cijelo trajanje predviđenog roka za izbor proveli na ustanovi na kojoj su trenutno zaposleni.

Ne, nije greška. Naše resorno ministarstvo doista misli da je u redu da znanstvenici koji su, recimo, tri godine proveli na jednoj ustanovi i tamo marljivo stjecali uvjete za napredovanje, a zatim se prebacili na istovjetno radno mjesto na drugoj ustanovi, moraju nadoknaditi te tri „izgubljene“ godine prije nego što ih se uopće može uzeti u obzir za izbor na više radno mjesto! Sasvim je to razvidno iz odgovora MZO-a na naš upućeni dopis (oba dokumenta dostupna su niže u tekstu).

Umjesto izmjene tumačenja, od Ministarstva smo dobili ponovnu potvrdu istog.

Dodatni apsurd je da je to isto Ministarstvo pred samo koji mjesec donijelo Plan za poticanje mobilnosti istraživača za razdoblje od 2024. do 2027. godine, „a kojemu je cilj povećati međunarodnu, međusektorsku i uravnoteženu mobilnost istraživača“. Pitamo se na koji to način MZO misli postići navedene ciljeve uz ovakvo tumačenje zakona!


Ključne riječi:

ministarstvo znanosti i obrazovanja, uvjeti za napredovanje

Prednosti članstva