Potpisan novi Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje

Novi KU od materijalnih prava, između ostaloga, regulira pravo zaposlenika na povrat troškova povezanih s izradom doktorske disertacije, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji te prava vezana uz troškove poslijediplomskih doktorskih studija. Kolektivnim ugovorom se potiče i znanstvena izvrsnost jer se po prvi put u normi vrednuje i znanstveni rad te rad na projektima.

AŽURIRANO 28.12.2018.

Integralni tekst Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje te Dodatka I koji uređuje posebne uvjete rada možete pronaći u odjeljku Dokumenti.


(Hina) U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je granski kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da se ugovor okvirno može podijeliti u dva dijela: dio zaštite koji će omogućiti da mladi znanstvenici imaju vremena za svoj znanstveni rad, kako bi u zadanom vremenu mogli doktorirati, i onaj drugi dio koji se odnosi na materijalna prava, a koji im garantira da će biti osigurani troškovi doktorskog studija.

Istaknula je da je važan segment vraćanja povrata troškova za opremanje doktorskog rada znanstvenika, a što je, podsjetila je, bilo na snazi do 2013. kad je ta mjera ukinuta.

“Za mene je to kvantni skok u poimanju norme u obrazovanju, gdje se prvi put kaže da se norma sastoji i od nastavnog i znanstvenog dijela”, kazala je Divjak.

Što je dokument ugledao svjetlo dana ponajviše je zahvalila Vilimu Ribiću, koji je, kako je rekla, cijeli ljetni odmor proveo proučavajući problem vezan za prava znanstvenika.

“Rješenje koje smo dali u granskom kolektivnom ugovoru smatramo najboljim u datom trenutku”, zaključila je ministrica.

“Čini nam se da smo napravili dobar posao za naš sustav”, komentirao je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Petar Pervan.

Ranije je ministrica istaknula da je ovaj KU izuzetno važnim za sustav znanosti i visokog obrazovanja. Pregovori su, navela je, trajali 16 mjeseci, a završeni su početkom ovog mjeseca.

Novi KU od materijalnih prava, između ostaloga, regulira pravo zaposlenika u suradničkom, stručnom i nastavnom zvanju i na radnom mjestu na povrat troškova povezanih s izradom, tiskom i opremom doktorske disertacije u visini do najviše 3500 kuna, a koji se dokazuju računima, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji te prava vezana uz troškove poslijediplomskih doktorskih studija.

Kolektivnim ugovorom se potiče i znanstvena izvrsnost jer se po prvi puta u normi, osim nastavnog, vrednuje i znanstveni rad te rad na projektima.

Novi KU omogućava i fleksibilnu podjelu radnog vremena odnosno neće više biti nužno da je ono pola nastava, pola znanost, a dodatkom KU-a uređuje se i osiguravanje dodatka na plaću za radna mjesta s posebnim uvjetima rada u iznosu 10, 12 ili 15 posto osnovice za izračun plaće u javnim službama (npr. zaposlenici koji rade s opasnim materijalima).


Ključne riječi:

Blaženka Divjak, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, Petar Pervan, pregovarački odbor

Vezane vijesti

Prednosti članstva