Na FER-u raspravljali o problematici znanstvenih novaka i asistenata

Dana 1. veljače 2012. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održan je sastanak na temu zadržavanja u radnom odnosu asistenata i znanstvenih novaka nakon isteka ugovora o radu u suradničkom zvanju i na radnom mjestu, te o drugim boljkama ove, u sustavu najugroženije skupine zaposlenika. Sastanku su prisustvovali glavni sindikalni povjerenik podružnice Fakulteta […]

Dana 1. veljače 2012. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održan je sastanak na temu zadržavanja u radnom odnosu asistenata i znanstvenih novaka nakon isteka ugovora o radu u suradničkom zvanju i na radnom mjestu, te o drugim boljkama ove, u sustavu najugroženije skupine zaposlenika. Sastanku su prisustvovali glavni sindikalni povjerenik podružnice Fakulteta prof. dr. sc. Bogdan Stjepan, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, predstavnici pravne službe Sindikata te asistenati i znanstveni novaci na FER-u.

Rasprava se dotakla tri aspekta problematike zadržavanja radnih mjesta asistenata i novaka: političkog – djelovanje Sindikata prema Ministarstvu kako bi se osigurao ostanak što većeg broja zaposlenika u sustavu; pravnog – mogućnosti koje asistentima i novacima stoje na raspolaganju u okviru zakona i kolektivnih ugovora; i praktičnog – pružanje financijske pomoći Sindikata asistentima i novacima koji ispunjavaju uvjete za napredovanje, a nemaju priliku daljnjeg zapošljavanja. U sklopu rasprave razmatrale su se i druge mogućnosti daljnjih zapošljavanja asistenata i novaka u suradnji svih faktora u sustavu.

Između ostalog, govorilo se i o preopterećenosti asistenata u okviru nastavnog procesa, što onemogućuje znanstveni rad i koči ih u napredovanju. Asistenti su u tom smislu pozvani da se obrate podružnici i pravnoj službi Sindikata radi ishođenja poštivanja Kolektivnog ugovora kojim je regulirano maksimalno nastavno opterećenje te da se prema poslodavcu djeluje s ciljem rješavanja navedene problematike usvajanjem zasebnih ugovora koji reguliraju norme na svakoj ustanovi.


Ključne riječi:

asistenti, FER, pregovori, radni odnos, sastanak, ugovor o radu, znanstveni novaci

Vezane vijesti

Prednosti članstva