Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Hrvatska2020 – Strategija rasta u europskom okruženju

Prenosimo nedavno objavljeni prilog iz Poslovnog dnevnika o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije koja bi uskoro trebala biti prezentirana javnosti te o ključnim problemima u sustavu. Prilog: Poslovni dnevnik – Hrvatska2020 U stvaranju priloga, uz druge sugovornike, sudjelovao je i prof. dr. sc. Krunoslav Pisk, predsjednik Sindikata znanosti, koji je napomenuo još par bitnih zapažanja […]

Prenosimo nedavno objavljeni prilog iz Poslovnog dnevnika o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije koja bi uskoro trebala biti prezentirana javnosti te o ključnim problemima u sustavu.

Prilog: Poslovni dnevnik – Hrvatska2020

U stvaranju priloga, uz druge sugovornike, sudjelovao je i prof. dr. sc. Krunoslav Pisk, predsjednik Sindikata znanosti, koji je napomenuo još par bitnih zapažanja o Strategiji, neuvrštenih u prilog. Prvenstveno, Strategija bi kao plan i metoda, bazirana na analitici i pokazateljima, morala odgovoriti na jednostavno zadan cilj: kako u razumnom vremenskom roku (do 15 godina) povećati broj visoko obrazovanih i osoba s doktoratom do te mjere da se približimo ili čak dosegnemo EU prosjek (koji također stalno raste), a da se pritom poveća kvaliteta naobrazbe.

No ostvarenje takvog cilja iziskuje napore i reforme u ukupnom obrazovnom sustavu Hrvatske, povećanje dostupnih sredstava (pogotovo javnih) te jasne i sprovedive unutarnje i vanjske mehanizme praćenja procesa unapređenja sustava. Pritom sveučilišta moraju zadržati autonomiju, akademske slobode se moraju poštivati, a financiranje mora biti stabilno i dostatno. To, s druge strane, zahtijeva odgovornost i vjerodostojnost sveučilišta prema zajednici, ali i prema svakom studentu (student centered learning). Neintegriranost naših sveučilišta ističe se kao velika slabost koja onemogućuje kvalitetno upravljanje sveučilištem u skladu s misijom, i stvara probleme u projekciji razvoja i prepoznavanju potreba, kao i u efikasnoj organizaciji akademskih i logističkih zahtjeva. Tipičan primjer te slabosti su iskustva s provedbom Bolonjskog procesa, ali nažalost i nedavni problemi s korupcijom koji znatno lakše nastaju u neupravljivom sustavu.


Ključne riječi:

Hrvatska2020, Poslovni dnevnik, problemi znanosti i visokog obrazovanja, Strategija obrazovanja znanosti i tehnologije, znanstveni novaci

Vezane vijesti

Prednosti članstva