Što s obrazovanjem, zdravstvom i ekonomijom nakon izbora planiraju glavne političke opcije?

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora, Matica hrvatskih sindikata vas poziva na seriju okruglih stolova organiziranih s predstavnicima političkih stranaka i predizbornih koalicija od kojih očekujemo da našim članovima predstave glavne značajke svojih programa na području javnih politika od specifičnog interesa za Maticu.

23. listopada 2015.

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora, Matica hrvatskih sindikata vas poziva na seriju okruglih stolova organiziranih s predstavnicima političkih stranaka i predizbornih koalicija od kojih očekujemo da našim članovima predstave glavne značajke svojih programa na području javnih politika od specifičnog interesa za Maticu – a to su u prvom redu obrazovanje i znanost, zdravstvena politika i makroekonomska politika. Predstavljene programe će potom analizirati stručni komentatori.

Prvi u nizu bit će okrugli stol o smjeru razvitka obrazovanja i znanosti, koji će se održati u ponedjeljak, 26. listopada 2015. s početkom u 10h u zgradi sindikata, Ulica Florijana Andrašeca 18A, 1. kat.

Nakon uvodnog osvrta na ključne probleme u sustavu obrazovanja i znanosti te kratke rekapitulacije osnovnih ideja političkih stranaka vezanih uz navedeni sustav, stručni komentatori će s predstavnicima stranaka detaljnije prodiskutirati predizborne programe. Posebni naglasak u diskusiji dat će se pitanjima poput: kurikularne reforme, drugih reformskih zahvata u obrazovnom sektoru (vaučerizacija, sustav plaća), problema napredovanja, materijalnog i društvenog položaja prosvjetnih radnika, problema upravljanja u visokom obrazovanju i programskom financiranju, uloge javnih znanstvenih instituta u društvu, manjka sredstava i njihove raspodjele u znanosti te brojnim drugim aktualnim pitanjima.

Uvodničar u raspravu bit će predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, a moderator okruglog stola Matija Kroflin.

Potvrđeni sudionici su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar (predstavnik koalicije Hrvatska raste), Martin Oršulić (HDZ/Domoljubna koalicija), Mirela Holy, Ivan Buljan i Gordan Cmrečki (ORaH), Ivo Josipović (Naprijed Hrvatska), Jelena Pavičić Vukičević (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) te Ivica Puljak (stranka Pametno).

Stručni komentatori bit će Saša Ceci (Instut Ruđer Bošković), Zoran Kurelić (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) te savjetnik premijera za znanost Neven Budak (Filozofski fakultet u Zagrebu).

Sa sindikalne strane na okruglom stolu još će sudjelovati Branimir Mihalinec (predsjednik NSZSŠH), Igor Radeka (predsjednik NSZVO) i Sanja Šprem (predsjednica SHU).

Predviđeno trajanje okruglog stola je dva sata.

U narednim danima organizirat ćemo još dva okrugla stola i to u utorak, 27. listopada okrugli stol o makroekonomskoj politici  te u srijedu, 28. listopada okrugli stol o zdravstvenoj politici. Oba okrugla stola počinju također u 10 sati.

Na okruglom stolu o makroekonomiji izvršit će se uvodni osvrt na osnovne probleme hrvatske ekonomije, predstavnici političkih stranaka dobit će priliku obrazložiti svoja stajališta i ideje za vođenje makroekonomske politike u iduće četiri godine. Nakon toga, u okviru moderirane rasprave, uključit će se i stručni komentatori sa svojim ocjenama ideja političkih predstavnika i vlastitim razmišljanjima što bi trebalo učiniti da se hrvatska ekonomija oživi.

Što se tiče okruglog stola o budućnosti javnog zdravstvenog sustava u RH, smatramo da je ususret nadolazećim parlamentarnim izborima od vitalnog interesa saznati što o razvoju i promjenama u zdravstvu imaju za reći najvažnije političke stranke i predizborne koalicije, a posebno nam je važno dobiti odgovore na ključna pitanja oko reforme zdravstvenog sustava upravo iz perspektive građana – primarnih korisnika te usluge. Pokušat ćemo doznati stav stranaka o privatizaciji zdravstva, o nedostatku liječnika i medicinskih sestara u sustavu, o tome kako misle riješiti bolničke liste čekanja i još o cijelom nizu drugih gorućih problema.

Radujemo se vašem dolasku!


Ključne riječi:

ekonomska politika, Matica hrvatskih sindikata, obrazovanje i znanost, okrugli stol, zdravstvo

Vezane vijesti

Prednosti članstva