Zbog Zakona o uskrati Matica se žalila MOR-u i Vijeću Europe

Matica hrvatskih sindikata uputila je žalbu Vijeću Europe zbog donošenja Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava (božićnica, regres) no pritom je Europskom socijalnom odboru dočarana i cjelokupna gospodarska i društvena atmosfera u RH, pregledom propisa kojima su, u zadnjih nekoliko godina, umanjena radnička, socijalna i sindikalna prava i prekršene odredbe Europske socijalne povelje.

Matica hrvatskih sindikata uputila je žalbu Vijeću Europe prvenstveno zbog donošenja Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama (božićnica, regres) no pritom je Europskom socijalnom odboru dočarana i cjelokupna gospodarska i društvena atmosfera u RH, pregledom propisa kojima su, u zadnjih nekoliko godina, umanjena radnička, socijalna i sindikalna prava i prekršene odredbe Europske socijalne povelje. Naime, bitno je istaknuti da nije sporan samo Zakon o uskrati materijalnih prava već da se radi o sustavnom kršenju prava radnika nepoštivanjem odredbi kolektivnih ugovora, zakona i međunarodnih propisa.

Također, Međunarodnoj organizaciji rada poslan je i četvrti u nizu prigovora u posljednje dvije godine. Nakon prigovora zbog Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava i Uredbe kojom su koeficijenti smanjeni za 3%, sada je poslan i prigovor zbog donošenja Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, kojim je ukinut dodatak od 4, 8, 10%.

Iako su oba Zakona o uskrati donesena pod izlikom njihove privremene primjene, Vlada RH iz godine u godinu demonstrira svoju moć produžujući vrijeme važenja navedenih Zakona. Da je pitanje isplate dodataka na plaću u javnim službama aktualno potvrđuje i činjenica da je Vlada ponovno, prije nekoliko dana, u saborsku proceduru poslala prijedloge da se produži primjena Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama i Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža.


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, Međunarodna organizacija rada, Vijeće Europe, Zakon o uskrati

Vezane vijesti

Prednosti članstva