Zbog grubih izjava Jovanovića, Vilim Ribić napustio mirenje

Ribić je još jednom upozorio da odluke Sindikata ne donosi pojedinac, već tijela Sindikata, i da je neutemeljeno personificirati odluke cijele organizacije s osobom i likom jedne osobe. Proces mirenja je kolektivni radni spor, a ministar se trudi prikazati ga svima kao individualni spor s Ribićem.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST – MIRENJE BEZ RIBIĆA

Na današnjem mirenju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odmah na početku sjednice Vilim Ribić napustio je mirenje.

Gospodin Ribić je prenio svoje ovlaštenje glavnog miritelja Sindikata na prof. dr. sc. Igora Radeku, zamjenika predsjednika.

Ribić je ministru i miriteljici gđi Lisičar objasnio da su razlog takvog postupka jučerašnje grube i neistinite izjave ministra, koji je ponovno, bez ikakve osnove, optužio gospodina Ribića da šteti nacionalnim interesima zato što organizira štrajk, prijeti urušavanjem sustava visokog školstva i znanosti te poziva druge sindikate u štrajk. Ribić je još jednom upozorio da odluke Sindikata ne donosi pojedinac, već tijela Sindikata, i da je neutemeljeno personificirati odluke cijele organizacije s osobom i likom jedne osobe. Proces mirenja je kolektivni radni spor, a ministar se trudi prikazati ga svima kao individualni spor s Ribićem.

S obzirom da ministar širi takve interpretacije, Vilim Ribić nije htio biti prepreka uspješnom okončanju mirovnog procesa, ali niti izlika ministru za eventualni neuspjeh mirenja, pa ga je napustio.

Robert Brozd, dipl. pol.
Odjel za odnose s javnošću Sindikata znanosti


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, mirenje, MZOS, Željko Jovanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva