Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zašto Vlada svjesno degradira znanstvenike i profesore?

Sindikat je priopćenjem reagirao na činjenicu da i dalje nije riješeno pitanje plaća za nekoliko tisuća zaposlenika u visokom obrazovanju i znanosti

Bliži se rok za isplatu uvećanih plaća gotovo svim zaposlenicima javnih i državnih službi, no pitanje plaća nekoliko tisuća zaposlenika u visokom obrazovanju i znanosti koji su jednostranom odlukom Vlade isključeni iz tog povećanja – i to upravo onih koji su nositelji sustava – o čijoj kreativnosti, izvrsnosti i radnom entuzijazmu ovisi znanstveni i obrazovni sustav, još uvijek nije riješeno.

Njihove su plaće zbog inflacije i povećanja životnih troškova također izgubile na realnoj vrijednosti, a još je bitnije da su snažno zaostale za drugim plaćama u zemlji. Svi su u javnim i državnim službama na radnim mjestima slične složenosti i visine plaća (poput liječnika i sudaca) ostvarili bitan rast plaća u posljednjih godinu dana.

Zanemarivanjem pozicije sveučilišnih profesora i znanstvenika, ali i sustava kao cjeline, Vlada šalje poruku da ti ljudi, koji objektivno predstavljaju najveću vrijednost koju smo kao društvo izgradili, pravu valorizaciju svojih sposobnosti te ostvarivanje svojih profesionalnih i životnih ciljeva ne mogu ostvariti u ovoj zemlji.

To je katastrofalna poruka svima koji sustav, usprkos brojnim problemima i neuređenostima, nose na svojim leđima već godinama, a još je lošija poruka mladim ljudima koji razmišljaju o akademskoj i znanstvenoj karijeri. Pritom, početno radno mjesto asistenta u sustavu znanosti i visokog obrazovanja plaćeno je u nekim strukama upola manje od početnog radnog mjesta istih zahtijevanih kompetencija u privredi, a 30 posto manje nego u nekim drugim dijelovima javnih službi, poput zdravstva. Neshvatljivo je da nitko u Vladi ne vidi dugoročne posljedice ovakve situacije i ne pita se kako će to utjecati na cjelokupni ekonomski i društveni razvoj ove zemlje.

Sindikat je po pitanju plaća profesora i znanstvenika ponudio krajnje razumno rješenje za koje smo dobili i načelnu potporu ministra Fuchsa, no stvari su stale na tome, na načelnoj potpori, dok se po pitanju implementacije tog rješenja do danas nije napravilo ništa. Neshvatljivo je da u trenutnim okolnostima, u kojima ima novca za sve, Vlada ovako direktno i svjesno degradira znanstvenike i profesore!

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Matija Kroflin,
glavni tajnik, v.r.


Ključne riječi:

dodatak na plaću, povećanje plaća, Radovan Fuchs

Vezane vijesti

Prednosti članstva