Vlada će pričekati ishod sindikalnog referenduma

Po završetku drugog kruga procesa mirenja između Vlade RH i četiri sindikata javnih službi održana je tiskovna konferencija na kojoj su sindikalni čelnici javnost upoznali s trenutnim stanjem tog procesa.

Po završetku drugog kruga procesa mirenja između Vlade RH i četiri sindikata javnih službi održana je tiskovna konferencija na kojoj su sindikalni čelnici javnost upoznali s trenutnim stanjem tog procesa. Glavna novost je da je Vlada odlučila pričekati da se 11., 12. i 13. rujna održi referendum članova sindikata o mogućem prihvaćanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe. Stoga će se mirenje nastaviti 15. rujna, nakon što bude poznat ishod referenduma.

Laktašić, Mihalinec i Ribić još su jednom ponovili kako je Vladino ukidanje dodatka 3, 5, 7, i 9% na plaću nedopustiv čin odmazde kojim se želi natjerati neposlušne sindikate na kapitulaciju i prihvaćanje Vladinih direktiva. Posebno su se osvrnuli na krajnje nekorektno i nezakonito smanjenje plaća za mjesec srpanj, koje bi po Zakonu o radu zapravo trebale biti tretirane kao naknade za vrijeme korištenja godišnjeg odmora te isplaćivane u iznosu prosječne plaće unazad tri mjeseca.

Poslušajte audio zapise s tiskovne konferencije:
[one_half]

[/one_half][one_half last=”yes”]

[/one_half]

Video isječak s tportala:


Ključne riječi:

dodatak na plaću 3-5-7-9, Matica hrvatskih sindikata, mirenje, sindikalni referendum

Vezane vijesti

Prednosti članstva