U četvrtak štrajk u sustavu!

Čelnici Sindikata znanosti najavili su za četvrtak štrajk u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, a premijeru Milanoviću uputili su zahtjev za smjenu resornog ministra Jovanovića.

Čelnici Sindikata znanosti najavili su za četvrtak štrajk u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, a premijeru Milanoviću uputili su zahtjev za smjenu resornog ministra Jovanovića.

U nastavku donosimo tekst Hine, a upućujemo vas i na audio zapis konferencije:

(Hina) Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja organizirat će sutra jednodnevni štrajk u znanosti i visokom školstvu zbog smanjenja plaća i nezadovoljstva stanjem u sustavu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Ribić je uvjeren u veliki odaziv na štrajk u znanstvenim i visokoškolskim ustanovama, čime će zaposleni pokazati neslaganje sa smanjenjem plaća, nametnutim restrikcijama i uvjetima rada.

Neće biti nastave niti rada sa studentima, nego će se odraditi samo nužni poslovi, kako bi se spriječila eventualna veća šteta. Središnji događaj štrajka bit će sastanci zaposlenika na kojima će se razmatrati jesu li spremni ići u radikalnije akcije, rekao je Ribić.

Spomenuo je mogućnost da članovi sindikata u znak prosvjeda uskrate izdavanje diploma i potvrda o ispitima ili opstruiraju upise u novu školsku godinu. To kod nekih profesora otvara moralnu dilemu je li opravdano ratovati protiv Vlade, a štetiti trećim osobama, no postoje pravila po kojima je konflikt legitiman i opravdan i nitko ne bi trebao imati moralnih dvojbi, kaže Ribić.

Najavio je da će u subotu, 31. svibnja, na redovitom saboru sindikata, razmotriti učinke štrajka i raspraviti što dalje.

U sustavu znanosti i obrazovanja radi oko 19.000 djelatnika od kojih je oko 10.000 članova sindikata. U javnom sektoru svima su smanjenje plaće, no štrajka samo Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, možda je to pitanje mentaliteta, sindikalnog vodstva, ali i članstva, drži Ribić.

Predsjednik sindikata Krunoslav Pisk istaknuo je da se kreće u štrajk radi brige za znanost i visoko obrazovanje, destimulirajućeg sustava napredovanja i plaća, najave outsourcinga koji bi vodio daljnjem urušavanju sustava, kao i državne kontrole nad prihodima Sveučilišta.

Glavni su razlozi štrajka restrikcije koje ugrožavaju sustav, a posljedica su ekonomske politike nametnute iz Bruxellesa, ustvrdio je Pisk.

Ribić je također novinarima pročitao pismo u kojem od premijera Zorana Milanovića traži smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića jer “zajedno sa svojom ekipom mrcvari obrazovni sustav nedomišljenim, konzistentnim, nepravednim, nestručnim i diskriminirajućim pristupom”.

“Nepripremljen i bez poznavanja sustava, harači po njemu kao nedavno smijenjeni ministar Slavko Linić po financijama”, ustvrdio je Ribić koji obojicu smatra štetnima, a jedinu razliku vidi u Jovanovićevoj poslušnosti prema premijeru, zbog čega ga Milanović nije smijenio.

28.5.2014. – Konferencija za medije NSZVO


Ključne riječi:

najava štrajka, ostavka, štrajk, Željko Jovanović, Zoran Milanović

Prednosti članstva