Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Ilustracija

Tko stoji iza novoosnovanog sindikata u našem sustavu?

Donosimo vam najinteresantnije crtice oko idejnih začetnika i osnivača novog sindikata u sustavu, prof. Šimprage i prof. Gotovca. S obzirom na njihovo djelovanje, nespojivo sa sindikalnim vrijednostima, ne očekujemo konstruktivan doprinos jačanju radnih prava u sustavu

Prije nekog vremena u sustavu je osnovan novi sindikat koji se nazvao Akademski sindikat. Neki od vas kontaktirali su nas s informacijama da je taj sindikat fakultetima i institutima proslijedio svoje promidžbene materijale i pristupnice, kao i da su neke uprave ustanova te materijale proslijedile svim zaposlenicima. S obzirom da se na nekoliko ustanova takva praksa nastavila te su Uprave proslijedile i druga naknadna pisma tog sindikata svim zaposlenicima, čelnicima ustanova u našem sustavu uputili smo dopis kojeg možete vidjeti na linku. S obzirom na sve navedeno smatramo i da je korisno informirati vas i o tome tko su pojedinci koji stoje iza tog sindikata.

Prof. Šimpraga bivši je prorektor Sveučilišta u Zagrebu, koji je u suradnji s prorektorom Antom Čovićem i rektorom Damirom Borasom doveo do apsolutnog srozavanja svih akademskih kriterija upravljanja Sveučilištem te nanošenja vjerojatno najveće reputacijske štete Sveučilištu od osamostaljenja Hrvatske. Za mandata rektora Borasa imenovan je privremenim dekanom Filozofskog fakulteta u Zagrebu, čime je tadašnja uprava Sveučilišta, nakon što je kadrovski i upravljački uništila Fakultet hrvatskih studija, isto željela napraviti i na Filozofskom fakultetu. Za vrijeme obnašanja te dužnosti, prof. Šimpraga je kršio zakonom i Statutom Sveučilišta zajamčenu akademsku samoupravu Fakulteta, nije postupao u interesu Filozofskog fakulteta ni njegovih zaposlenika, već suprotno ciljevima i načelima Sindikata, ali i cijele akademske zajednice. Djelovanje prof. Šimprage bilo je toliko nespojivo sa sindikalnim članstvom da ga je Malo vijeće Sindikata 11. veljače 2021. zajedno s rektorom Borasom isključilo iz članstva Sindikata.

Više informacija o njegovom isključenju dostupno je ovdje: Damir Boras i Miljenko Šimpraga isključeni iz članstva — Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (nsz.hr). O njegovom djelovanju nedavno je pisao i portal Telegram, a tekst možete vidjeti ovdje: Borasov prorektor, koji je izazvao nezapamćeni kaos na Filozofskom, osnovao sindikat. Donosimo njegov portret | Telegram.hr

Što se tiče prof. Gotovca, njegova uloga posljednjih 15-ak godina potpuno odudara od bilo kakvih sindikalnih vrijednosti. Prof. Gotovac je bio pravni savjetnik i SDP-ove i (na početku mandata) HDZ-ove Vlade te je sudjelovao u kolektivnim pregovorima, gdje je njegova uloga bila krajnje pogubna po radna prava zaposlenih u javnim i državnim službama. Upravo je njegovo tumačenje bilo da Sporazum o osnovici i njegovi dodaci nisu valjani dokumenti, zbog čega je tadašnja HDZ-ova Vlada 2016. odbila povećati osnovicu za 6 posto. Time je prof. Gotovac natjerao velik broj naših članova u situaciju da moraju tužiti vlastite ustanove za neisplaćeni rast osnovice. Naravno, njegovo tumačenje bilo je eklatantno krivo i sve se tužbe rješavaju u korist naših članova, ali je takvim djelovanjem ozbiljno financijski zakinuo desetke tisuća javnih i državnih službenika koji se nisu odlučili na podizanje tužbi. Zalagao se prof. Gotovac, suprotno tumačenjima Sindikata i, na svu sreću, kasnijem stavu resornog Ministarstva, da mladi znanstvenici zaposleni preko Hrvatske zaklade za znanost nakon dvije godine ugovora svakako na dva mjeseca moraju ostati bez posla kako bi dobili novi ugovor, a tvrdio je i 2015., posve neosnovano, da Sindikat ulaskom u štrajk gubi reprezentativnost. I na kraju, njegov najnoviji potez bilo je ulaganje zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o radu koje su regulirale odnos člana i nečlana. Time je prof. Gotovac pridonio nastavku nepravedne prakse u kojoj nečlanovi dobivaju sva ista prava kao i članovi sindikata te dugoročno naštetio okrupnjivanju sindikata i povećanju njihovog članstva i snage.

Sindikat znanosti nastavit će se boriti za bolji materijalni položaj svih zaposlenih, svakodnevno raditi na zaštiti članova na našim ustanovama, štititi položaj sustava prilikom donošenja novih zakona, kolektivno pregovarati o normama i zaštiti radnih mjesta. Niti jedan drugi subjekt nema niti formalnu poziciju niti kapacitete za obavljanje svih tih zadaća i to prepoznaje velika većina zaposlenih u našem sustavu. Upravo iz tog razloga očekujemo da će aktivnosti ovog sindikata vjerojatno biti fokusirane na ocrnjivanje rada Sindikata znanosti. Drugačije neće biti u stanju privlačiti članstvo, jer ne mogu ponuditi nikakav objektivan sadržaj kojim se Sindikat znanosti već ne bavi na bitno kompetentniji način, nisu reprezentativan sindikat koji bi bio faktor u pregovorima za plaće i ne mogu ponuditi bilo kakvu drugu pogodnost članovima. Svi prethodni pokušaji osnivanja sindikata u našem sustavu bazirali su se na principu ocrnjivanja rada Sindikata znanosti te posljednje 33 godine niti jedan nije uspio. S obzirom na profil ljudi koji ovaj put stoje iza novog sindikata, vjerujemo da će i ovaj pokušaj završiti neslavno.


Ključne riječi:

Akademski sindikat, Miljenko Šimpraga, Viktor Gotovac

Prednosti članstva