Stigao prijedlog Vlade o izmjeni Kolektivnog ugovora

Kako ste već mogli pročitati u raznim dnevnim novinama, Vlada RH uputila je sindikatima javnih službi Prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Kako ste već mogli pročitati u raznim dnevnim novinama, Vlada RH uputila je sindikatima javnih službi Prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Osnovna je namjera tog prijedloga umanjiti prava zaposlenih u javnim službama kako bi se financijska davanja za zaposlenike uklopila u proračunska ograničenja koja si je Vlada sama zadala.

U tekstu Prijedloga predlažu se sljedeći udari na prava zaposlenika:

  1. smanjenje osnovne plaće kroz korekciju uvećanja za navršene godine radnog staža s 0,5 na 0,3 posto po godini
  2. namjera otkazivanja Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama te njegovih izmjena i dopuna u dijelu koji regulira zajamčenu korekciju plaće (povrat 6% osnovice te dostizanje pariteta s prosječnom plaćom u privredi RH).
  3. snižavanje dnevnice sa 170 na 150 kn po danu
  4. odustajanje od isplate božićnice u 2012. godini
  5. odustajanje od isplate regresa i jubilarne nagrade u 2013. godini

Izmjena uvećanja za minuli rad je najveće iznenađenje u tekstu Prijedloga, jer suprotno najavama samog premijera Milanovića izravno udara na osnovnu plaću, pri čemu najveći teret nepravedno snose zaposlenici s najviše radnog staža. Primjenom samo te jedne točke bruto plaća zaposlenika s 30 godina staža pala bi preko 5%!

S druge strane, predložene intervencije u Dodatak Sporazumu o osnovici za plaće pokazuju što Vladu zapravo najviše brine. Sindikati su trenutno u procesu konzultacija oko formiranja zajedničkog stajališta prema ovom Prijedlogu izmjena TKU. Budite uvjereni da ćemo učiniti sve kako bismo zaštitili prava naših članova i obranili pravednu cijenu rada, koju smo zajednički izborili u štrajkovima 2006. i 2009. godine.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja


Ključne riječi:

kolektivni ugovori, temeljni kolektivni ugovor, ukidanje kolektivnih ugovora, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva