Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

SSSH: Vlada nema pravo birati tko će predstavljati radnike u socijalnom dijalogu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske osudio je izjave ministra Piletića i ministra Fuchsa o konstruktivnim i nekonstruktivnim sindikatima. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) osuđuje izjave koje su proteklih dana davali ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministar rada Marin Piletić vezano uz proces donošenja uredbe o koeficijentima u državnoj i javnim službama, a u kojima su više puta naglašavali razliku između sindikata koji „konstruktivno sudjeluju u socijalnom dijalogu“ i onih koji to, po njihovom mišljenju, ne čine. Ministar Fuchs pritom je i izričito rekao da ne zna zašto bi s potonjima sjeo za stol i zašto su uopće prosvjedovali. Ovakve izjave od strane članova Vlade neprimjerene su i neprihvatljive, te pokazuju temeljno nerazumijevanje principa socijalnog dijaloga ili pak svjestan pokušaj da se oni obezvrijede.

SSSH podsjeća da Vlada, nastupajući u ovom slučaju kao poslodavac zaposlenima u državnoj i javnim službama, nema pravo birati s kojim će sindikatima razgovarati, a s kojima neće, odnosno tko će predstavljati državne i javne službenike u socijalnom dijalogu. O tome mogu odlučivati isključivo sami radnici, putem svoje slobodne odluke o članstvu u sindikatu, te pravila reprezentativnosti koja su propisana zakonom. Ovakve izjave stoga ujedno izražavaju namjeru nepoštivanja Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, a to je nešto što se nijednom ministru ne može dopustiti ni tolerirati.

Pokušaj članova Vlade da sindikate dijele na bilo kakve različite skupine, pojedine među njima pritom etiketiraju kao „nekonstruktivne“ i u konačnici biraju s kojima će od njih razgovarati, a s kojima ne, stoga je izrazito štetan i opasan za razumijevanje i funkcioniranje socijalnog dijaloga. Isto se odnosi i na kritike upućene sindikatu „Preporod“ i Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja zbog prošlotjednog prosvjeda protiv predložene uredbe o koeficijentima. Prosvjedi, osim što su dio demokratske kulture i prava svih građana, pa tako i članova sindikata, na javno izražavanje nezadovoljstva bilo kakvim političkim odlukama, ujedno su i legalan i legitiman oblik pritiska sindikalno organiziranih radnika na poslodavce (u ovom slučaju Vladu), neovisno o fazi i tijeku socijalnog dijaloga. Pritom je posve prirodno da se štrajkovi, prosvjedi i drugi oblici sindikalnih akcija događaju paralelno s pregovorima i razgovorima „za stolom“. Naime, njihova funkcija i jest pokazati mobilizacijsku moć i time ojačati pregovaračku poziciju sindikata, a svaki prosvjed ionako se radi s ciljem da u konačnici rezultira dogovorom „za stolom“.

SSSH stoga još jednom poziva Vladu i njezine ministre da se okane ovakvih prozivki i etiketiranja pojedinih sindikata, te da umjesto toga svoje vrijeme i energiju ulože u dijalog sa svim sindikatima koji imaju mandat predstavljati zaposlene u državnoj i javnim službama, te da ozbiljno shvate one među njima koji izražavaju nezadovoljstvo dosadašnjim procesom izrade koeficijenata.

SSSH će nastaviti podržavati sve sindikate u njihovom zastupanju interesa svojih članova u ovome procesu, uključujući i prosvjednim akcijama, duboko vjerujući u važnost zajedništva i solidarnosti radnika privatnog i javnog sektora.


Ključne riječi:

Martin Piletić, Radovan Fuchs, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, sindikati, SSSH

Vezane vijesti

Prednosti članstva