Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Reakcije i izjave podrške nakon teksta objavljenog u Globusu

Donosimo vam na uvid priopćenja medijima, izjave i tekstove podrške povodom članka objavljenog u tjedniku Globus.

Donosimo vam na uvid priopćenja medijima, izjave i tekstove podrške povodom članka objavljenog u tjedniku Globus:

Izjava predsjednika Upravnog vijeća Sindikata znanosti o navodnom bankrotu Sindikata

Priopćenje sindikata učlanjenih u MHS

Zajedničko priopćenje sindikalnih središnjica


Izjava predsjednika Upravnog vijeća Sindikata znanosti o navodnom bankrotu Sindikata

Kao predsjednik Upravnog vijeća Sindikata znanosti, tijela koje vodi poslovnu politiku Sindikata, a povodom neistinite informacije u jednom tjedniku o navodnom bankrotu Sindikata, izjavljujem pod punom moralnom odgovornošću sljedeće:

Natpisi o financijskom poslovanju Sindikata u tjedniku Globus su neistiniti i neutemeljeni. Financijsko poslovanje Sindikata je stabilno, uredno i pozitivno, baš kao i svih dvadesetak proteklih godina. Financijsku politiku Sindikata kreira sedam članova Upravnog vijeća, a ne gospodin Ribić koji nije niti član Upravnog vijeća.

Plasiranje dezinformacije o bankrotu očit je pokušaj destabilizacije sindikalnih organizacija u najosjetljivijem trenutku pregovora oko kolektivnih ugovora.

Predsjednik Upravnog vijeća

prof. dr. sc. Želimir Dulčić, Ekonomski fakultet u Splitu


U Zagrebu, 4. srpnja 2012. godine

PRIOPĆENJE – PODRŠKA PREDSJEDNIKU MATICE HRVATSKIH SINDIKATA

Dana 4. srpnja 2012. godine u tjedniku Globus objavljen je članak u kojemu se predsjednika Matice hrvatskih sindikata, Vilima Ribića, pokušava diskreditirati objavama ogromne količine paušalnih i neistinitih informacija financijske prirode i kojima se sindikalni pokret pokušava prikazati kao isključivo financijski usmjeren. Pridodajući tomu i naslov pod kojim je sam članak objavljen „Bankrot sindikalnog mogula“ vidljivo je da su mediji u tijeku vrlo zahtjevnih i oštrih pregovora s Vladom RH odradili svoju ulogu pokušavajući oslabiti pregovaračke pozicije sindikata pokušajima diskreditiranja njihovih čelnika.Vidljiva je velika doza neprofesionalizma i nepostojanje istraživačkog novinarstva kada se u jednom od najosjetljivijih trenutaka za radnička prava objavljuju teze o mogućem bankrotu sindikata, pa i same sindikalne središnjice te se kalkulira sa sposobnošću sindikata da organiziraju prosvjede protiv Vlade RH.

Zbog takvih podmuklih i tendencioznih napisa, ostali članovi predsjedništva Matice hrvatskih sindikata i predsjednici sindikata uključenih u Maticu, daju mu bezrezervnu podršku, jer ako je danas na redu gospodin Ribić, već sutra možemo očekivati da bude prozivan bilo tko od drugih sindikalnih čelnika. Gospodina Ribića poznajemo kao čovjeka posvećenog sindikatu i čovjeka kojemu je novac zadnji motiv u životu. Ovakvi pokušaji utjecaja na pregovore s Vladom RH neće ni malo oslabiti niti razjediniti sindikalnu scenu, već naprotiv, Matica hrvatskih sindikata ostat će ujedinjena i nepokolebljiva u svojim zahtjevima i borbi za prava svojih članova i ostalih radnika kao i do sada.

S poštovanjem,

Sindikati učlanjeni u MHS

Predsjednik SHU – Zvonimir Laktašić, v. r.

Predsjednik NSZSŠH – Branimir Mihalinec, v. r.

Predsjednik NSZVO – Krunoslav Pisk, v. r.

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT – Anica Prašnjak, v. r.

Predsjednica SOOH – Anita Car, v. r.

Predsjednica NSBDH – Đurđica Pugelnik, v. r.

Predsjednica SRDU – Anita Srhoj, v. r.

Predsjednik SZPRH – Leonardo Barba, v. r.

Predsjednik NSPPH – Milan Stipanović, v. r.

Predsjednik SRSR-HMO – Milan Radulović, v. r.


Gospodo, odabrali ste pogrešnu metodu – pritisak na jedan sindikat pritisak je na sve!

Zagreb, 5. srpnja 2012. – Sindikalne središnjice SSSH, NHS, MHS i URSH uputile su sredstvima javnoga priopćavanja priopćenje sljedećeg sadržaja:

Mjesecima svjedočimo orkestriranom pritisku Vlade RH takozvanog „lijevog“ centra i korporativnih medija na sindikate javnog sektora. Prije no što se prvi puta sindikatima izravno obratila s inicijativom za izmjenom TKU-a za javne službe, Vlada je gotovo pola godine provela prozivajući sindikate zbog kolektivnih ugovora i (valjda nezasluženih?) plaća radnika jer, zamislite, dok u privatnom sektoru radnici ne primaju plaće, javni sektor ih i dalje očekuje! Kao da je rad bez plaće prirodno stanje – jer… „nema se“… i kao da će privatni poslodavci platiti svoje radnike, ako zaposleni u javnom sektoru ne dobiju svoje plaće!

Mahom privatizirani hrvatski mediji (naručeno ili samoinicijativno) sve to uredno prenose i sugeriraju suprotstavljeni interes radnika privatnog i javnog sektora, naprosto huškajući jedne protiv drugih.

Mi poručujemo: vaš pristup ne prolazi! U javnom sektoru rade liječnici, medicinske sestre, učitelji, „tete“ u vrtićima, policajci, glumci, vatrogasci… koji brinu o našim obiteljima, našoj sigurnosti i zdravlju, našem znanju, a koji su kao i mi sami – potplaćeni.

I da vam bude jasno: radnici koji žive od svoga rada, bilo u javnom ili privatnom sektoru, na istoj su strani – poslodavci, bilo privatni ili Vlada RH, na drugoj!

Kaže se: „Sit gladnom ne vjeruje“, međutim „Gladni su siti – sitih!“.


Ključne riječi:

Bankrot sindikalnog mogula, Globus, Matica hrvatskih sindikata, podrška, reakcija, reakcija na medije, Upravno vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva