Foto: NSZVO

Prevođenje radnih mjesta je kaotično jer je Uredba puna rupa, a naknadne upute stvaraju nove probleme

Zaposlenici u znanosti i visokom obrazovanju pokazuju znatno nezadovoljstvo trenutnom situacijom, Sindikat dnevno dobiva na stotine mailova, sve zbog nelogičnosti i nejasnoća oko prevođenja radnih mjesta, rečeno je na konferenciji za medije

Nakon što su donesene uredbe o koeficijentima, ustanovama u javnim službama ostavljen je kratak rok da provedu proces prevođenja radnih mjesta i pripreme anekse ugovora za sve zaposlenike. Taj proces izrazito je kaotičan i dovodi brojne članove Sindikata te zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u nepovoljan položaj, kazao je na konferenciji prof. dr. sc. Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća Sindikata.

Umjesto da je inicijalno prevođenje odrađeno automatski kroz Centralni obračun plaća, zatim korigirano na ustanovama od slučaja do slučaja pa se tek onda zaposlenicima nudilo anekse ugovora, proces je rađen obrnuto pa dolazi do znatnih razlika u prevođenju od ustanove do ustanove. Sindikat je upozoravao ustanove i sveučilišta da će doći do ovakve situacije i da je nužno da se na vrijeme pripreme za taj proces, ali do toga uglavnom nije došlo.

“Dekani i rektori moraju samostalno naći adekvatna rješenja za prevođenje radnih mjesta. Upute ministarstava nisu bile dovoljno jasne pa je to izazvalo kaos i nesnalaženje na terenu”, kazao je Marković.

Odgovornost je na upravama visokih učilišta i instituta

Pojedini ravnatelji institucija, dodao je, poprilično restriktivno provode postupke prevođenja radnih mjesta pa zbog toga nastaje izrazito nezadovoljstvo među zaposlenicima i našim članovima. Odgovornost je na upravama visokih učilišta i instituta da osiguraju što bolje uvjete za svoje zaposlenike.

Iz dana u dan Sindikat znanosti dobiva stotine mailova članova s pitanjima na koje im nije u mogućnosti uvijek dati odgovor, kazao je Robert Brozd, voditelj informativne službe Sindikata te je naveo nekoliko najočitijih primjera nedorečenosti Uredbe.

“Uredbom su neshvatljivo izostavljena radna mjesta voditelja informatičkih službi što je dovelo do nevjerojatnih problema s prevođenjem i kontradiktornih uputa prema kojima velik broj informatičara uopće ne može ostvariti koeficijent koji im je Uredbom predviđen. Nakon intenzivne višednevne komunikacije uspjeli smo se izboriti za novo tumačenje koje pokriva većinu, no kratkih su rukava ostali voditelji sa srednjom stručnom spremom”, istaknuo je.

Stvaraju se nove nelogičnosti i nepravde

Sličan problem s voditeljskim pozicijama javlja se i kod knjižničara u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, zbog čega je Sindikat dan ranije Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu rada uputio novi dopis upozorenja u kojem je još jednom naveo goruće probleme knjižničarskih radnih mjesta. A problema ima i drugdje u sustavu.

“Voditelji računovodstva su dobili puno niže koeficijente od tajnika ustanova, unatoč vrlo odgovornom poslu koji obavljaju i činjenici da su ta radna mjesta u postojećim međuodnosima imala slične koeficijente. Sve to rezultat je Uredbe koja je puna rupa”, napomenuo je Brozd. Sindikat je o ovim problemima nadležna ministarstva upozoravao još u Mišljenju danom na prijedlog Uredbe, koje možete pronaći OVDJE.

Kirurški prepolovljen broj naziva radnih mjesta u javnim službama, s 965 na 487, nije rezultirao nikakvim rasterećenjem sustava, već novim nepravdama i u pojedinim slučajevima većom nejednakošću nego što je postojala prije ove reforme, što je rezultat činjenice da se u šest mjeseci odradio posao koji u ozbiljnim državama zahtijeva dvije ili tri godine rada.

Nitko od članova na terenu nije zadovoljan ovakvim sabijanjem radnih mjesta, s jedne strane se urušava motivacija zaposlenika jer se smanjuje broj mogućih stepenica za napredovanje, a u isto vrijeme ustanovama se smanjuje manevarski prostor pri kadroviranju i sistematizaciji radnih mjesta.

Osim toga, od Ministarstva znanosti, Ministarstva rada i Ministarstva uprave odavno smo tražili analizu vrednovanja složenosti poslova prema kojoj su, po proceduri, trebali biti kreirani koeficijenti. Sindikat još uvijek ne zna postoji li uopće takav dokument, nismo ga dobili i zbog toga smo uložili žalbu Povjereniku za informiranje.

Niže možete pregledati snimku s današnje pressice.


Ključne riječi:

novi koeficijenti, prevođenje, radna mjesta, upute za prevođenje, uredba o koeficijentima

Vezane vijesti

Prednosti članstva